Handelsaftale med sydamerikanske lande giver grønne muligheder
Handelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene i Sydamerika er godt nyt for danske virksomheder og forbrugere. Sådan lyder det fra seniorchefkonsulent i Dansk Industri (DI) Peter Bay Kirkegaard, efter at aftalen blev indgået tidligere fredag i Uruguays hovedstad, Montevideo. Det har længe været en barriere for danske virksomheder, at de er blevet mødt med en toldsats på op mod 35 procent, når de har forsøgt at afsætte varer i Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay. De fire lande har et samlet befolkningstal på godt 273 millioner indbyggere. - De danske virksomheder, der nok står til at vinde mest på det, er måske de grønne industrier. - De her lande har nogle kæmpemæssige miljøudfordringer, som vi kan hjælpe dem med at løse med vores teknologier, som indtil videre været for dyre for dem, siger Peter Bay Kirkegaard. Hvis salget af grønne teknologiløsninger fra Danmark slår igennem i de fire sydamerikanske lande, vil fredagens aftale også være med til at understøtte ar

Handelsaftale med sydamerikanske lande giver grønne muligheder

Aftalen mellem EU og Mercosur-landene vil gavne både danske virksomheder og forbrugere, mener Dansk Industri.  
10. DEC 2024 9.15

Handelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene i Sydamerika er godt nyt for danske virksomheder og forbrugere. Sådan lyder det fra seniorchefkonsulent i Dansk Industri (DI) Peter Bay Kirkegaard, om den aftale, der blev indgået fredag i Uruguays hovedstad, Montevideo.

Det har længe været en barriere for danske virksomheder, at de er blevet mødt med en toldsats på op mod 35 pct., når de har forsøgt at afsætte varer i Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay. De fire lande har et samlet befolkningstal på godt 273 millioner indbyggere.

- De danske virksomheder, der nok står til at vinde mest på det, er måske de grønne industrier. De her lande har nogle kæmpemæssige miljøudfordringer, som vi kan hjælpe dem med at løse med vores teknologier, som indtil videre været for dyre for dem, siger Peter Bay Kirkegaard.

Hvis salget af grønne teknologiløsninger fra Danmark slår igennem i de fire sydamerikanske lande, vil fredagens aftale også være med til at understøtte arbejdspladser i Danmark, tilføjer han.

Trods Mercosur-landenes høje toldmure har især danske virksomheder inden for medicinske og farmaceutiske produkter samt industrivarer klaret sig godt i de fire lande.

Forventer både øget eksport om import

Sidste år eksporterede danske virksomheder sammenlagt for 30,3 mia. kr. til Mercosur-landene, viser tal fra Danmarks Statistik. Importen var på 13,3 mia. kr. Fredagens aftale betyder, at samhandlen vil blive øget i de kommende år.

- Vi regner med en eksportstigning på mellem 1,6 til 2,6 mia. kr. Det er det potentiale, vi ser i kroner og ører. Men importdelen er også vigtig for os. Den europæiske fødevareindustri er konstant på jagt efter råvarer til deres produktion, så de kan eksportere fødevarer til resten af verden, siger Peter Bay Kirkegaard.

Seniorchefkonsulenten forklarer, at mange danske virksomheder med aftalen får billigere og lettere adgang til råvarer og fødevarer, som de kan forarbejde og sælge videre.

Fredagens aftale betyder eksempelvis, at EU tillader, at der afsættes endnu mere oksekød fra Mercosur-landene i Europa. Kvoten hæves fra 200.000 til 299.000 tons om året, fortæller seniorchefkonsulenten.

/ritzau/

Tilmeld dig nyhedsbrevet