Hanstholm Havn gik glip af kæmpeaftale i 2022
Det tidlige forår i 2022 kunne være endt som en skelsættende tid for Hanstholm Havn. På bordet lå et konkret aftaleforslag mellem havnen og European Energy, der kunne have givet en tidsbegrændet salgsaftale om havneareal til et PtX-anlæg på havnen, men aftalen kom aldrig i stand.
Strømmen til PtX-processen skulle efter planen komme fra tre vindmøller i en størrelse på 10-15 MW placeret på en konstrueret tange foran havnen eller et andet sted på havnen. Desuden var et solcelleanlæg på mellem 80 og 160 MW, som skulle opstilles solceller på havnens øvrige arealer eller i nærheden af havnen, også et krav fra European Energy.
Muligheden for at bygge en landtange til møllerne blev dog forkastet, da en tange ville komme til at koste mellem 150 til 250 mio. kr. Havnens økonomi var allerede belastet i forvejen efter den udvidelse af havnen til 650 mio. kr., som stod færdig i 2020. Det viser interne dokumenter fra havnen, som DOI.dk har indsigt i.
En salgsaftale kunne ellers have indbragt Hanstholm Havn en indtægt i en 30-årig periode på samlet 450 mio. kr. Salget ville også have udløst en forudbetaling på omkring 100 mio. kr. til den slukne havnekasse. Aftalen var tænkt til at omfatte ca. 100.000 kvm. areal, der skulle falde tilbage til havnen igen efter en 30-årig periode via en såkaldt ”fall-back aftale”.
Foruden de direkte indtægter fra salget ville der have været indtjening til havnen for udlejning af areal til både vindmøllerne og solcellerne.
Aftalen gik i vasken
Men aftalen, der skulle have været effektueret allerede midt i 2022, gik altså i vasken. Det skete i det korte tidsrum, hvor den forhenværende Venstre-politiker Kristian Jensen var formand for Hanstholm Havn, og mens Nils Skeby var adm. direktør.
Kristian Jensen forlod havnens bestyrelse for at blive adm. direktør for brancheorganisationen for vedvarende energi i Danmark, Green Power Denmark. Inden det nåede han dog at indstille Nils Skeby til fyring. Ingen af de to tidligere topfolk i havnen, vil dog komme med deres bud på, hvorfor aftalen med European Energy faldt til jorden.
Nils Skeby er i dag adm. direktør for Erhverv & Turisme i Kerteminde. Hvorfor den indbringende aftale aldrig endte med at blive til noget lyder det kort:
- Det har jeg ingen kommentar til.
Kristian Jensen skriver i et skriftligt svar:
- Jeg har ingen kommentarer til, hvorfor en evt. lejer ikke vil leje arealer i Hanstholm.
Efter både Nils Skeby og Kristian Jensen havde forladt havnen, endte den med at gå fra kommunal selvstyrehavn til at være kommunal havn på grund af dårlig økonomi. Siden er gælden nedbragt ved en låneomlægning, der også har betydet, at havnen har fået afdragfrihed i en femårig periode.
Udviklingen af grøn energi som forretningsområde i Hanstholm Havn er endnu ikke sket, selvom fremtiden blandt andet er beskrevet med følgende ord i de dokumenter, som DOI.dk har set:
"Grøn energi som næste store vækstdynamo for Hanstholm Havn"
DOI.dk har forsøgt at få en kommentar til projektet på Hanstholm Havn fra European Energy, men selskabet har ikke ønsket at kommentere sagen.