Havnedirektør glæder sig over udenlandske ph.d.er

Esbjerg Havn har fået to udenlandske ph.d.er tilknyttet med fokus på den grønne omstilling. Det er et bevis på, at udlandet kigger mod Esbjerg for viden og inspiration, mener havnedirektør Dennis Jul Pedersen.
16. MAR 2021 11.56

Trods vestjysk beskedenhed har Esbjerg Havn aldrig lagt skjul på både ambitioner nationalt og internationalt. Med adgang ud til og blikket rettet mod Nordsøen, spiller Esbjerg Havn en vigtig rolle både i World Energy Cities Partnership og i EU's havvind-strategi.

Den internationale profil gør derfor Esbjerg Havn til en interessant samarbejdspartner for en række universiteter verden over, hvor havnen senest har fået tilknyttet to ph.d.er fra henholdsvis Indien og Storbritannien.

- Vi er selvføgelig altid interesseret i at samarbejde med internationale studerende, når muligheden byder sig. Det er der ikke noget nyt i, selvom det er noget nyt, at vi har fået to ph.d.er tilknyttet, fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

De to ph.d.-studerende, Ishita Sharma fra Indien og Laura Ginn fra Storbritannien, vil begge forsøge at undersøge og videreformidle de gode erfaringer fra Esbjerg til udlandet.

Ishita Sharma, som i forvejen har en master fra Aalborg Universitet, skal undersøge, hvordan man skaber grønne og bæredygtige "multimodale knudepunkter" – eller sagt på mere almindeligt dansk – hun skal undersøge, hvordan flere typer af transport kan effektiveres med henblik på både tid, økonomi og klima. Her er Esbjerg særligt interessant, da byen både har en havn og regional lufthavn, og håbet er, at erfaringerne kan overføres til eksempelvis Aberdeen og Stavanger. 

Laura Ginn skal undersøge, hvordan økonomiske processer er med til at forme den bæredygtige energiomstilling. Også her er håbet, at de gode erfaringer fra Esbjerg kan videreføres til udlandet. 

- Skotland har haft flere oliekriser, uden at det har ført til samme udvikling. Og der er central læring i det for Skotland, fordi Danmark er så meget længere fremme. Esbjerg Havn har været en vigtig facilitator for offshore-vindmarkedet, og derfor er det særlig interessant at dykke ned i, hvordan dén kompetence er blevet bygget op gennem årene, forklarer Laura Ginn.

Verden kigger mod Esbjerg

Havnedirektør Dennis Jul Pedersen er glad for de nye samarbejder, hvor han selv skal være med til at vejlede Ishita Sharma.

Han fortæller, at det er vigtigt, at Esbjerg Havn har adgang til udenlandsk viden og ekspertise i den grønne omstilling, og nævner at man senest har haft et tæt arbejde med flere udenlandske universiteter i forbindelse med stor EU-ansøgning. 

Dennis Jul Pedersen nævner desuden, at man oplever, at stor interesse i udlandet. Her er der masser universiteter, der har et bredt fokus på den grønne omstilling, og det er derfor naturligt, at der kommer naturlige overlap med Esbjergs interesser. 

- Specielt omkring havvind handler det ikke kun om vindmøller, men også i stor stil om logistik. Det er noget, vi kan, fortæller Dennis Jul Pedersen. 

Ifølge Dennis Jul Pedersen er de udenlandske samarbejder ikke så meget udtryk for, at Esbjerg har øget sit fokus på den grønne omstilling of havvind. 

- Det er snarere fordi, at verden har øget sit fokus på bæredygtighed og nu har fået øjnene op for Esbjerg og vores arbejde. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet