Havvarmepumpe er på vej til Esbjerg, og den kommer fra Schweiz
Jesper Ernlund Lassen
Zürich: Han holder et øjebliks eftertænksom pause, inden han siger det.
- Olie og gas er vores “bread and butter business” – men der er ingen tvivl om, at MAN ETES er fremtiden, siger Raymond Decorvet.
Den 57-årige schweizer er business developer hos MAN Energy Solutions, og han taler om udviklingen af sin karrieres absolutte kronjuvel.
Electro-thermal energy storage (MAN ETES) er nemlig sådan et kvantespring af en udvikling, at Raymond Decorvet overvejer at udsætte sin pensionsalder, der ligger ved 65 år i Schweiz. Det her er nemlig noget, som han vil være en del af meget længere tid.
- Det er den største udvikling i min karriere, bekræfter Raymond Decorvet.
Han taler om en ny grøn løsning, som er ved at blive til virkelighed i Esbjerg, for til april 2023 slukker og lukker det 378 MW kulfyrede Esbjerg Værket på det tidspunkt overtager MAN Energy Solutions’ ETES havvarmepumper forsyningen af fjernvarme til i omegnen af 25.000 husholdninger. Det er multiforsyningselskabet DIN Forsyning, der har bestilt havvarmepumpen og desuden et flisfyr.
Havvarmepumpen er morgendagens teknologi og en måde at udnytte varmen i havvandets temperatur til at lave varmere vand ved hjælpe af den såkaldte coefficient of performance (COP).
Her er muligheden for omdanne elektriciteten fra fremtidens offshore havvindmølleparker som Vesterhav Nord, Syd og Thor sammen med energiøen til fjernvarme i Esbjerg-området.
Havvarmepumpen der er i industriel størrelse er grøn innovation på flere måder. Den anvender naturlig CO2 som kølemiddel i stedet for kemikalier, og det betyder, at der ikke er fare for forurening. Det bliver ikke mindre end den største havvarmepumpe i verden af sin type.
Versionen i Esbjerg kommer også til at have en varmtvandstank, hvor fjernvarmevandet kan lagres, inden det ledes ud i fjernvarmenettet.
Selvom havvarmepumpen er den største og første i verden af sin type, så er det faktisk den mest skrapede model, som MAN Energy Solution har at tilbyde, for mulighederne går endnu videre.
Men MAN ETES i Esbjerg er et prestigefyldt pioner-projekt, og Raymond Decorvet er allerede helt sikker på en ting.
- Jeg kommer til at komme meget tit til Esbjerg for at vise havvarmepumpen frem for vores interessenter. Vi kigger allerede på projekter, der er 10 gange så store som Esbjerg. Det bliver stadig grint ad mig, når jeg siger det – men jeg er sikker på, vi skal overveje at bygge endnu en fabrik om tre år, siger Raymond Decorvet.
Hans kollega Roberto Rubichi, der er kommunikationchef hos MAN Energy Solutions i Zürich nikker fra den anden side af bordet.
- Jeg kan med sikkerhed sige, så stor interesse som nu oplever vi ellers ikke. Vi får mellem tre til fem henvendelser hver uge, siger Roberto Rubichi.
Flere versioner
Mens MAN Havvarmepumpen i Esbjerg bliver i stand til at varme og køle vand samt lagre den varme vand i en tank, så kan de to næste løsninger endnu mere.
MAN ETES light er næste version, der igen kan varme og køle vand. Her er så også lagringskapacitet til energi i form af koldt eller varmt vand.
Den ultimative version hedder MAN ETES – den både varmer og køler vand. Dertil er der igen lagringsmulighed af energi i koldt eller varmt vand
Her er dog endnu en mulighed for energiskabelse og lagring, for denne version kan genskabe strøm og endda lagre op til 150 MWh elektricitet dagligt. Det er muligt at opskalere havvarmepumpen i Esbjerg til dette på et senere tidspunkt. Denne elektriske produktions og lagringsmulighed bliver lavet i samarbejde med ABB i Schweiz.
Mens pumpen i Esbjerg bruger havvandet som varmekilde, så vil det også være muligt at bruge andre varme vandkilder. Det kan være fra floder, søer, industriel produktion, kraftværker eller endda spildevand.
Den ultimative sektorkobling
Sektorkobling er det nye sort i energiproduktion, og her er der mange muligheder for MAN ETES, der kan levere fjernvarme eller køling til hospitaler, lufthavne og næsten alle former for industriel produktion. Til datacentre er der mulighed for at levere køling og strøm. I Esbjerg er det planlagte PtX-værk, der skal lave ammoniak specielt interessant.
- PtX-værket, der skal lave ammoniak, er specielt interessant for ETES, for vandet, der bliver brugt i produktionen her, er 55 grader. Det er den optimale temperatur for vores MAN ETES varmepumpe, for lige med den temperatur kan vi opnå en COP-værdi på fem, forklarer Raymond Decorvet.
Det betyder at varmepumpen kan femdoble energien i det varme vand. Og det er en særdeles høj COP-værdi.
- Es ist Sektorkobling vom feinsten, siger Raymond Decorvet og nikker imponeret over mulighederne.
Erfaringen fra olie og gas
Igen tager Raymond Decorvet en pause og reflekterer over, hvordan MAN ETES er blevet til, og for at forstå det, så er vi igen tilbage til den ”bread and butter business” med olie og gas, hvor samtalen begyndte.
- Hvis ikke vi havde erfaringen med at lave robuste og kraftige kompressorer til olie og gasbranchen, så ville det her slet ikke være muligt, fortæller Raymond Decorvet, mens han stolt viser hjertet af MAN ETES havvarmepumpen frem i fabrikkens haller midt i Zürich.
Højhastighedskompressoren er oliefri og hedder HOFIM for high-speed oil-free integrated motor. Den ser solid og stabil ud, og det er der en grund til.
- HOFIM blev oprindeligt udviklet til gaslagre og til at udvinde olie og gas, hvor den stod ubeskyttet og ubemandet på havets bund i 300 meter, forklarer Raymond Decorvet.
Han har endda en måde at forklare, hvor kraftig en kompressor det er.
- Forestil dig, det tager kun MAN ETES cirka fire timer at varme et olympisk bassin fra 20°C til kogepunktet på grund af den kraftige kompressor, siger Raymond Decorvet.
Et olympisk svømmebassin er 50 meter langt og 25 meter bredt, og der indeholder 2,5 mio. vand.
- Jeg synes, det er fantastisk, at vi realiserer MAN ETES i Esbjerg Danmark, fordi det er et land med høj innovation, der er nået langt i den grønne omstilling, slutter Raymond Decorvet.