Historisk grøn omlægning kan gøre Danmark rigere
Mens den nye minister for den grønne trepart Jeppe Bruus (S) netop nu kæmper for at lukke et milliardstort hul i trepartsaftalen, så er der trøst at hente på den lange bane. For med aftalen og en historisk omlægning af arealer, som ikke er set siden de store landboreformer i slutningen af 1700-tallet, bliver Danmark et rigere samfund.
Det lover en ny rapport fra den grønne tænketank Concito, som peger på tre forskellige mulige veje at gå. Men alle tre scenarier giver overskud i forhold til i dag.
For selv om treparten politisk har afsat hele 40 milliarder kroner til at nå klimamål, mindre kvælstofudledning og større biodiversitet, så kan det fremover betyde en stor gevinst for samfundet.
De danske arealer er blandt verdens mest opdyrkede. Samtidig presser andre nye behov sig på som mere natur og biodiversitet, flere solceller og vindmøller og klimasikring af kyster og boliger.
Modeller for omlægning
Rapporten peger på tre modeller:
Den ene et traditionelt produktionslandskab med stor animalsk fødevareproduktion.
Den anden et mere plantebaseret landbrug med fokus på menneskelige naturoplevelser og centreret omkring byerne.
Og den sidste et dansk landskab i højere grad på naturens præmisser.
Men alle tre modeller øger ifølge rapporten den samlede værdi for samfundet, hvis man også inddrager gevinsterne ved at beskytte biodiversiteten, øget mental sundhed og mindskede skadesomkostninger ved CO2-udledninger.
Faktisk har alle tre visioner en positiv, men forskellig, værdi for samfundet svarende til 12-56 milliarder kroner om året.
- Vi står over for en enorm opgave af et omfang, der rækker langt ud over treparten. Pladsen er begrænset, landskabet er allerede i brug, og klima- og biodiversitetskrisen kræver, at vi tænker nyt, sagde programchef i Concito Peter Andreas Norn, da han præsenterede rapporten på en konference i Aarhus onsdag.
- Derfor er der brug for en national sammenhængende arealstrategi, der medtager alle de behov, der kræver areal.
Minister for grøn trepart Jeppe Bruus deltog via Teams på konferencen og er ikke afvisende over for en samlet dansk arealstrategi.
- En national strategi med borgerinddragelse og prioriteringsværktøjer rimer utroligt meget med det, jeg selv sidder med, sagde ministeren.
/ritzau/