Høje-Taastrup Fjernvarme udvider og sprænger kommunegrænsen
Debatten om fjernvarme på tværs af kommunegrænsen var livlig og aktivt, da Høje-Taastrup Fjernvarmes direktør Astrid Birnbaum fortalte om sine erfaringer med emnet.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Klimafolkemødet:
Høje-Taastrup Fjernvarme udvider og sprænger kommunegrænsen

5.000 borgere i Tune skal have fjernvarme fra nabokommunen, og det er der ikke noget, som forhindrer. Men det kræver "muskler og ressourcer", lyder det fra direktøren fra Dansk Fjernvarme.
5. SEP 2023 10.23

HØJE-TAASTRUP / GREVE: Fjernvarmen er en central del af opvarmningen af danske husstande, og en del af den grønne omstilling med sektorkobling og effektiv udnyttelse af restvarme fra PtX i fremtiden. Men når flere skal have fjernvarme og væk fra fossile brændsler fra naturgas og olie, så kan kommunegrænser være en forhindring for udvidelse for eksisterende fjernvarmeselskaber.

Den forhindring er man dog ved at overkomme i Høje-Taastrup. Her er Høje-Taastrup Fjernvarme ved at udvide netop på tværs af kommunegrænsen, og på Klimafolkemødet gjorde direktøren for fjernvarmeselskabet det klart, at det er nyt land, der er ved at blive betrådt. Det selvejende fjernvarmeselskab er nemlig ved at udvide på tværs af kommunegrænsen i Høje-Taastrup med 2.000 husstande i Tune, der ligger nabokommunen Greve. Dermed får landsbyens borgere muligheden for at slippe for de gasfyr, der i dag opvarmer hjemmene.

- Da jeg stod her for et år siden, vidste jeg ikke, det her kom til at ske. Men hvorfor kan man ikke udvide på tværs af kommunegrænsen, spørger Høje-Taastrups Fjernvarmes adm. direktør Astrid Birnbaum og forklarer en del af processen:

- Vi har en god business case på udvidelsen med selskabsøkonomi. Borgerne i Tune er glade, fordi de slipper for deres naturgasfyr. De kommer godt nok til at betale lidt mere end vores eksisterende fjernvarmekunder i Høje-Taastrup, fordi vi skal have lagt rørlægningen til Tune.

Den eneste krav, der endnu er for at projektet bliver gennemført, er, at 56 pct. af de mulige brugere tager imod tilbuddet om tilslutningen til fjernvarme fra nabokommunen.

- I Tune er de bare glade for at slippe for af med deres naturgasfyr. Det ville have været synd, hvis Tune havde oprettet deres ejet fjervarmeselskab, understreger Astrid Birnbaum overfor en forsamling af tilhørere, der fortrinsvis kommer fra andre danske fjernvarmeselskaber. Ordstyreren, direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, har slet ikke noget problem med at huske bynavnene på de enkelte deltagere.

Vejen til udvidelsen

Når man hører Astrid Birnbaum, så lyder det dog også til, at udvidelsen også kommer til at ske på grund ildsjælen nemlig Astrid Birnbaum selv. Der er nemlig en række forudsætninger, som skal opfyldes, inden udvidelsen på tværs kommunegrænsen er mulig.

- Når man går ud over kommunegrænsen, så arbejder man sammen med to kommuner om et fjernvarmeselskab. Der er også to kommuner, der skal garantere for lånet. Vi skulle have ændret vores vedtægter, og vi har også måtte ændre vores vedtægter og udvide vores bestyrelse, så Greve Kommune har fået et medlem i vores bestyrelse, forklarer Astrid Birnbaum.

- Det er vigtigt at have et godt samarbejde med kommunerne, og det har vi. Så er der forskel på, om man er et kommunalejet eller forbrugerejer fjernvarmeselskab som os, forklarer hun og konkluderer sikkert:

- Der er ikke noget, der forhindrer, at man går udover kommunegrænsen.

Dansk Fjernvarme: Første gang

Hos Dansk Fjernvarme er direktøren sikker på, det er en ny udvikling.

- Høje Taastrup Fjernvarme er helt sikket det første private selskab, der etablerer et fjernvarmenet i en anden kommune. Der findes enkelte eksempler på større kommunalt ejede fjernvarmeselskaber, der har udvidet over en kommunegrænse. Kredsløb fra Aarhus i Skanderborg (Låsby) - men her har det været rør forbundet med udvidelse af eksisterende net, fortæller Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen og konkluderer:

- Det er første gang, der etableres et selvstændigt net i en anden kommune.

Fremtidsperspektivet i det, er han slet ikke i tvivl om.

- Det er faktisk spændende, for det er noget af det, der skal til, hvis flere landsbyprojekter skal blive til noget. Men det kræver naboselskaber med de nødvendige muskler og ressourcer, der kan løfte opgaven. Så stor respekt for, at Høje Taastrup Fjernvarme kaster sig ud i det, siger Kim Mortensen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet