Hofor vil forlænge Middelgrundens levetid
Hofor håber, at få grønt lys til at forlænge levetiden for vindmøllerne på Middelgrund ud for København.
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Hofor vil forlænge Middelgrundens levetid

Havvindmølleparken på Middelgrunden ud for København er en af Danmarks mest ikoniske vindparker. Det skal den fortsat være, mener Hofor, der vil forlænge levetiden markant.
6. JUL 2021 12.34

Vindmøllernes levetid er flere gange blevet forlænget, og hvis det står til Hofor, skal vindmøllerne på Middelgrunden have udskudt deres pension gevaldigt. Vindmøllerne er lige nu planlagt til at producere grøn energi frem til og med 2026, men ifølge en analyse, som R&D Engineering har lavet for Hofor, er der mindst 30 gode år tilbage i vindmøllernen endnu. 

- Vi har inspiceret møllerne og analyseret grundigt, hvordan standen er på alle de enkelte dele og elementer af tårn og fundamenter. Som forventet er den strukturelle integritet generelt god her efter cirka 20 års drift, forklarer Peter Winther, der er Key Account Manager hos R&D Engineering, og fortsætter:

- Nogle dele af fundamenterne kan holde i flere hundrede år endnu, og vi vurderer konservativt, at hele fundamentet mindst kan holde til cirka 35 års fortsat drift. Mens tårnet mindst kan holde til cirka 30 års fortsat drift – hvis de tekniske dele af møllerne, som er mere udsat for slitage, bliver renoveret eller udskiftet. Det gælder bevægelige dele som gearkasse og vinger. Med nogle mindre tiltag, for eksempel periodisk inspektion af kritiske detaljer, vil det være muligt at forlænge driftsperioden yderligere med mindst ti år for tårnet og 20 år for fundamentet.

Analyserne er udført som del af et EUDP-støttet pilotprojekt, som går ud på at finde en model for, hvordan det er muligt ved hjælp af restaurering og genanvendelse at lægge op til flere årtier til levetiden på havvindmøller, som nærmer sig pensionsalderen.

Ikke klar til pension endnu

Halvdelen af de i alt 20 møller på Middelgrunden er ejet af HOFOR. De blev i 2001 opført og sat i drift af Københavns Energi, som senere er fusioneret til HOFOR – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab. 

Møllerne blev i 2003 solgt til energiselskabet Energi E2, der senere blev en del af den virksomhed, som i dag hedder Ørsted. I 2018 købte HOFOR møllerne tilbage fra Ørsted med det formål at forlænge deres levetid.

Vindmøllerne skulle gå på pension efter 25 år, men nu afventer Hofor myndighedernes tilladelse til at udksyde pensioneringen. 

- Vores projekt er afhængigt af, at Energistyrelsen forlænger møllernes driftstilladelse i en tilstrækkelig lang årrække. Hvis vi kun kan få tilladelse til at forlænge driften i for eksempel 5-10 år, vil det blive svært at få økonomien i projektet til at hænge sammen, siger Jan Kauffmann, der er direktør for Økonomi og Forretning i HOFOR. 

Det vil være første gang i Danmark, at vindmøller får forlænget driftstilladelsen, og det lovmæssige grundlag er derfor endnu ikke helt på plads. 

- Vi er de første, der forsøger at levetidsforlænge havvindmøller i Danmark. Lovgivningen giver mulighed for at forlænge driftstilladelsen, men reglerne er uklare. Der findes ingen nuværende praksis for denne type projekter og derfor er vi i tæt dialog med myndighederne. Vi håber naturligvis, at det ender med en afgørelse, der gør det attraktivt at levetidsforlænge ældre havvindmøller i stedet for at bygge nye. Det sikrer en optimal ressourceudnyttelse – og i sidste ende det laveste CO2-aftryk, siger Jan Kauffmann.

De øvrige ti havvindmøller i vindmølleparken på Middelgrunden har siden 2001 været ejet af Middelgrundens Vindmøllelaug, der med cirka 8000 andelshavere er blandt verdens største.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet