Indiens premierminister besøger Putin: Oliekøb for milliarder på dagsordenen
Indiens premierminister, Narendra Modi (til venstre), mødtes senest med den russiske præsident, Vladimir Putin (til højre), i forbindelse med et topmøde i Usbekistan i september 2022 - omkring et halvt år efter Ruslands invasion af Ukraine. Dengang sagde Modi til Putin, at "nu er ikke tiden til krig". (Arkivfoto). - Foto: Sputnik/Reuters

Indiens premierminister besøger Putin: Oliekøb for milliarder på dagsordenen

Ruslands invasion af Ukraine har ændret forholdet til Indien. Nu kommer Modi på besøg hos Putin for blandt andet at tale om køb af russisk olie for milliarder.  
8. JUL 2024 9.25

Ifølge Indien er datoen et tilfælde. Men indiske ministre er blevet spurgt til det signal, der ligger i, at Indiens premierminister, Narendra Modi, besøger Ruslands præsident, Vladimir Putin, dagen før Nato-landene samles for især at drøfte Ruslands krig i Ukraine.

Når Modi mandag ankommer til Moskva, forsøger han at balancere mellem øst og vest. Han vil gerne bevare et godt forhold til sin handelspartner Rusland, som Indien køber billig olie fra. Men på sikkerhedsområdet vil Modi gerne knytte tættere bånd med de vestlige lande.

Vesten har gentagne gange lagt pres på den indiske regering for at få den til at distancere sig fra Rusland. Men Indien holder fast i, at landet er neutralt i spørgsmålet om Ukraine.

Indien har ikke på noget tidspunkt fordømt Ruslands invasion af Ukraine. Når emnet har været til afstemning i FN, har inderne afstået fra at stemme imod Rusland. I stedet har Modi flere gange talt om nødvendigheden af at finde en fredelig løsning i Ukraine.

Forhold har ændret sig

Men den russiske invasion af Ukraine har utvivlsomt ændret det gode forhold mellem Rusland og Indien. Det forklarer analytikeren Swasti Rao fra tænketanken Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses.

- Der er ikke som sådan nogen nedgang i velviljen mellem Indien og Rusland. Men der er dukket udfordringer op. Det er eksterne faktorer, der har været stærke nok til at bringe et paradigmeskift ind i den bilaterale relation mellem Indien og Rusland, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

En anden iagttager, Nandan Unnikrishnan fra tænketanken Observer Research Foundation, nævner også Ukraine-krigen som en faktor.

- Men et møde ansigt til ansigt er med til at klarlægge positionerne. Jeg er sikker på, at Modi gerne vil høre Putins vurdering af krigen i Ukraine, siger han til AFP.

I Moskva beskrives Modis besøg som et tegn på den store påskønnelse af forholdet til Rusland. En af Putins nære rådgivere, Jurij Usjakov, tillægger besøget stor betydning.

- Det vil være en af Modis første udlandsrejser, hvis ikke dén første, siden han blev genvalgt, sagde rådgiveren på et pressemøde i Moskva torsdag.

Skal diskutere oliekøb

Modi og Putin skal blandt andet tale om handel med olie. Engang købte Indien våben af Rusland. Men siden russiske styrker invaderede Ukraine i februar 2022, har Ruslands militær selv fået brug for de våben, landet producerer.

I stedet køber Indien nu stort ind af russisk olie og gas. På grund af vestlige sanktioner er der et prisloft på, som har sparet Indien for milliarder af dollar. Men inderne poster milliarder i Ruslands statskasse og er på den måde med til at finansiere krigen i Ukraine.

På mødet med Putin ventes Modi også at rejse spørgsmålet om indere, der angiveligt er rejst til Rusland på falske præmisser og siden er dræbt i kamp i Ukraine. I februar meddelte Indiens regering, at den forsøger at få et antal indere ud af Rusland.

De havde indgået en kontrakt om at udføre "støtteopgaver" for det russiske militær. Men i år er mindst fire indere meldt dræbt, efter at de skal være blevet tvunget til at kæmpe på russisk side i Ukraine, skriver Reuters.


/ritzau/

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet