Jesper Kühn Olesen arbejder på Ørsteds bud på en energiø
41-årige Jesper Kuhn Olesen arbejder for at Ørsted skal vinde arbejdet med en kommende Energiø på Nordsøen.
Foto: Ørsted

Jesper Kühn Olesen arbejder på Ørsteds bud på en energiø

Det er game on hos den danske energi-gigant, for selskabet vil i den grad vinde kampen om at lave Energiøen på Nordsøen og skrive ny grøn dansk energi-historie.
22. SEP 2022 15.51

Konkurrencen er allerede i fuld gang, om hvem der kommer til at vinde arbejdet med at lave fremtidens grønne energiø på Nordsøen. Foreløbigt er der kun to kendte bydere, og den ene af dem er energikoncernen Ørsted, der allerede har en markant og fremadstræbende grøn profil.

Hos Ørsted leder den 41-årige civilingeniør Jesper Kühn Olesen teamet og på trods af sin alder, så har han allerede en bred erfaring med udvikle store grønne projekter. Han har således udviklet fire offshore vindmølleparker med en samlet kapacitet på 1820 MW – hvoraf 900 MW allerede kører ud for Taiwans kyst.

Inden civilingeniøren blev development project director for Energiøen, ledte han det store offshore vindmølleprojekt med base i Taiwan. Set i en dansk kontekst er projektet i Østasien allerede dobbelt størrelse af vindmølleparken Thor, der vil blive Danmarks største, når den er færdig.

Historisk store projekter er derfor ikke noget nyt for Jesper Kühn Olesen, selvom Energiøen på Nordsøen kommer til at koste i omegnen af 10 mia. kr. Det er et projekt i en anden kategori, og det er noget, der vækker stolthed hos ham.

- Der var bred politisk opbakning i Folketinget til at lave Energiøen på Nordsøen, der kommer til at blive et grønt energiknudepunkt. Jeg er faktisk virkelig stolt af, at Danmark laver øen. Vi kommer til at blive pionere på området som med vindmøllerne, siger Jesper Kühn Olensen og tilføjer:

- Energiøen er et gigantisk projekt, men det vigtigste er, at Energiøen bliver klar og er let at tage i brug for Energinet.

Den modulære Energiø

Ingen ved hvad fremtiden bringer, og det er noget, der bliver taget højde for. Jesper Kühn Olesen og hans hold arbejder på en modulær løsning, der både kan blive skaleret op og ned efter behovet.

- Vores ide bygger på et koncept, hvor de enkelte moduler kan skiftes ud. Tænk bare på hvor stor forskel, der er mellem teknologien i dag og for ti år siden. Energiøen skal danne rammen for den grønne omstilling, og samtidig må den ikke bremse udviklingen. Derfor kender vi endnu ikke formen eller størrelsen på øen. Vi ved ganske enkelt ikke, hvordan fremtiden kommer til at se ud, forklarer, Jesper Kühn Olesen og fortsætter:

- Men der er tale om et ekstremt aggressivt miljø ude på Nordsøen. Vi bliver nødt til at forberede øen, så den kan modstå ikke kun kunne en 100-års bølge, men også en 1000 eller endda 10.000-års bølge. Vi skønner, at selve konstruktionsfasen vil komme til at tage op til tre år. Det betyder også, vi skal arbejde på en måde, så konstruktionerne ikke bliver delvist eller helt ødelagt i vinterperioder, hvor vi ikke arbejder, forklarer Jesper Kühn Olesen.

Hvike materialer den kommende Energiø skal bygges af er heller ikke bestemt endnu, men det er ved at blive testet af partnernefirmaerne Bouygues Travaux Publics and Van Oord i Frankrig og Holland. En ting er dog særlig vigtigt både for Ørsted og for projekt-direktøren selv.

- Vi vil efterlade naturen i en bedre tilstand, end vi finder den i. Det er en del af vores DNA hos Ørsted, og det er virkelig vigtigt for mig personligt også, siger Jesper Kühn Olesen.

Udbuddet er stadigt på vej

På nuværende tidspunkt er det endnu uvist, om flere end Ørsted og CIP/COP vil byde på opgaven med Energiøen, når Energistyrelsen åbner for budrunden. Men der er flere spørgmål.

- Det er meget interessant, hvad der kommer til at stå i udbudsmaterialet. På nuværende tidspunkt ved vi kun, at øen kommer til at være et knudepunkt for energien. Det kan man gøre på mange måder. Måske skal en del af strømmen bruges til brintproduktion på øen. Det kan også være, at en del af strømmen skal laves til brint direkte i vindmøllerne, og så transporteres videre som brint, siger Jesper Kühn Olesen.

Der er dog en ting, der forbliver virkeligt vigtigt for Jesper Kühn Olesen som dansker.

- Vi har det Nordsøen med en lav havdybde og masser af vind, og det er et kæmpe potentiale. Energiøen er en historisk og unik mulighed for at skabe en eksportvare til resten af verden, forklarer han.

Ørsteds vison med Energiøen rummer et kæmpe potentiale for Danmark og Europa. Det ligger Jesper Kühn Olesen ikke skjul på, og der er heller ingen tvivl om, hvorfor energi-giganten kommer til at deltage i udbuddet.

- Vi er her for at vinde ikke for blive nummer to eller tre. Ørsted går efter opgaven, siger Jesper Kühn Olesen, der er stålsat på at vinde og skabe historie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet