Kansler Scholz vil have diplomatiet i gear for at skabe fred i Ukraine
Krigen i Ukraine har varet længe nok. Rusland angreb sit naboland den 24. februar 2022, og siden er titusindvis af mennesker blevet dræbt. Vesten hjælper Ukraine med våben, og forholdet mellem Rusland og Vesten er mere end dårligt.
Nu mener Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, at det er nok. Tiden er kommet til at forhandle en fredelig udgang på konflikten. Det er et af Scholz's budskaber i hans årlige sommerinterview med den tyske tv-station ZDF.
Ukraine-krigen var et af hovedemnerne i interviewet. Tyskland er næst efter USA det land, der støtter Ukraine med flest våben. Det er ikke en politik, der er lige populær alle steder. Nyhedsbureauet AFP skriver om voksende tegn på træthed i befolkningen over den fortsatte militære støtte og krigen, der ikke synes at have nogen ende.
I det østlige Tyskland, der tidligere var kommunistisk, stiller borgerne i stigende grad spørgsmålstegn ved støtten til Ukraine. Ved to nylige delstatsvalg i Østtyskland fik partier, der er kritiske over for Ukraine-hjælp, stor opbakning.
- Jeg mener, at tiden nu er kommet, hvor vi kan diskutere, hvordan vi kommer ud af denne krigssituation og hurtigere opnår fred, siger Scholz ifølge det tyske nyhedsbureau dpa i interviewet.
Vil have fredskonference med russisk deltagelse
Scholz taler om en fredskonference med deltagelse af Rusland. I juni blev der holdt en international konference i Schweiz med Ukraine som vært. Her deltog 92 nationer - dog ikke Rusland - i drøftelser om en fredsløsning.
I juli sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at han regner med at have en plan klar i november til endnu en konference. Og her bør Rusland inviteres og deltage "for at opnå meningsfulde resultater", lød det.
I torsdags sagde Vladimir Putin, Ruslands præsident, ifølge AFP, at han er klar til forhandlinger. I sit interview med ZDF siger Scholz også, at Rusland bør deltage i næste konference.
- Det er vigtigt, at vi opnår fremskridt. Der vil afgjort komme en ny fredskonference. Og Ukraines præsident og jeg er enige om, at den må omfatte Rusland.
Blev spurgt ind til Nord Stream-sabotage
I interviewet blev Scholz også spurgt ind til sprængningen af Nord Stream-rørledningen i Østersøen i september 2022. Rørene skulle transportere russisk gas til Tyskland. Kun et af fire rør blev ikke sprængt ved attentatet, der endnu ikke er opklaret.
Tyske medier har efterforsket sagen og peger på, at Ukraine kan stå bag. Den tyske anklagemyndighed sagde i august, at den har udstedt en anholdelsesbegæring på en ukrainsk dykkerinstruktør. Scholz blev spurgt, om han stadig stoler på præsident Zelenskyj.
- Jeg har et godt forhold til Volodymyr Zelenskyj. Samtidig er det absolut klart for mig, at denne sag må opklares.
Kansleren siger, at Tyskland vil gøre sit bedste for at finde gerningsmændene og retsforfølge dem. Det er en melding, de er glade for i Ruslands hovedstad, Moskva.
Her siger Dmitrij Peskov, talsmand for Kreml, ifølge Reuters i en kommentar til Scholz-interviewet, at "vi er helt enige i, at terrorangrebet, sabotagen af Nord Stream, skal undersøges grundigt trods forsøg fra nogle stater på at nedtone det".
/ritzau/