Kinas sandsynlige entre på det europæiske havvindmarked bør være et wake up call
Kinas mulige entre på det europæiske havvindmarked kan true vestlige vindmølleproducenter. (Arkivfoto.)
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Green Power Denmark:
Kinas sandsynlige entre på det europæiske havvindmarked bør være et wake up call

Kinesiske møller er med stor sandsynlighed på vej til at blive opført i europæisk farvand. Det gør få alarmklokkerne til at bimle hos de europæiske beslutningstagere, mener Green Power Denmark.
5. JUL 2024 11.45

I denne uge kom det fra at den tyske kapitalfond Luxcara har indgået en reservationsaftale om køb af 18,5 MW møller til 296 MW havvindprojekter Waterkant med den kinesiske vindmølleproducent Ming Yang. 

Aftalen er bemærkelsesværdig da den, hvis det bliver til en permanent ordre, vil blive først som indebærer opstilling af kinesiske møller i europæisk farvand. 

Men det er ikke en god idé at brunge kinesisk teknologi helt ind i hjertet af Europas kritiske infrastruktur, mener Green Power Denmark. 

- Alarmklokkerne bør bimle hos de europæiske beslutningstagere. Med det stærke fokus på sikker og uafhængig energiforsyning i EU vil det være stærkt overraskende, hvis man kan opstille kinesiske vindmøller. Det bør ikke være muligt, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

Kina underbyder markedet

Udover de sikkerhedmæssige bekymringer fremhæver erhvervsorganisationen også, at de kinesiske modtager statsstøtte og dermed konkurrerer på ulige vilkår. Det kan skabe probleemer for vestlige leverandører og vindmølleproducenter

Ifølge brancheorganisationen WindEurope tilbydes kinesiske vindmøller til europæiske projekter til omtrent 50 pct. af prisen på europæiske vindmøller sammen med gode finansieringsmodeller.

- Europæiske virksomheder er klar til at levere. Men vi oplever, at de kinesiske producenter kan underbyde de europæiske på prisen, fordi de modtager massiv statsstøtte og er i stand til at give særdeles gavmilde kreditter, siger Jan Hylleberg.

EU har store ambitioner for havvind i de kommende år, men hvis de ikke skal udvikle sig til en kinesisk invasion af det europæiske marked, er der behov for at EU skal en fælleseuropæisk industripolitik, som sikrer lige vilkår mellem europæiske og kinensiske virksomheder, mener Green Power Denmark.

-  Det understreger vigtigheden af EU-Kommissionens implementering af Foreign Subsidy Regulation og Net Zero Industry Act, som skal skabe fair og lige konkurrence. Jeg regner også med, at de får travlt med at undersøge, om det konkrete projekt i Tyskland lever op til EU-kravene, siger Jan Hylleberg.

amp
 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet