Kristian Thulesen Dahl om havnen, Limfjorden og PtX-visionerne
Kristian Thulesen Dahl har fundet sig godt tilrette som havnedirektør for Aalborg Havn, hvor både han og medarbejdernes smil tyder på et arbejdsklima ud over det sædvanlige.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Aalborg Havn:
Kristian Thulesen Dahl om havnen, Limfjorden og PtX-visionerne

Toppolitikeren vendte politik rykken og tog tilbage til sin studieby, hvor det nu er Aalborg Havn og stillingen som CEO, der er i fokus.
3. MAJ 2023 12.17

Førstehåndsindtryk – intet, absolut intet kan ændre på vigtigheden af det. Hos Aalborg Havn på en forårsdag med kraftig solskin og en bidende kold vind er der aktivitet indenfor. En del af medarbejderne er lige ved at afslutte deres middagsgymnastik, og glæden strømmer nærmest ud i indgangspartiet fra sidelokalet. Men de er slet ikke de eneste, der er glade, for andre medarbejdere, der kommer forbi, har også tid til et smil og en hurtig udveksling.

Siden august 2022 har Kristian Thulesen Dahl været adm. direktør for Aalborg Havn, og det er slet ikke tilfældigt, at han landende netop i Aalborg Havn.

- Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg tænkte, hvis jeg skal noget andet end politik, så er det nu, fortæller Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

- Jeg har læst her i Aalborg. Nogle gange kan man tænke, at det er skæbnebestemt, at jeg vendte tilbage.

Kendskabet til Aalborg, som er en by han virkelig holder af, er der ikke den fjerneste tvivl om. I dag hvor han er på vej mod sit første år i Aalborg som direktør for havnen, er hjemmet i Thyregod for længst blevet suppleret.

- I begyndelsen boede jeg hos min kones faster i Brønderslev, så jeg lærte hurtigt, hvornår man kører på arbejde for at undgå kø ved Limfjordstunnelen. Nu har jeg fået en lejlighed inde i Aalborg, fortæller han om sit liv, hvor han i løbet af ugen er i Aalborg og hjemme i Thyregod i weekenden.

Havnens placering

Aalborg Havn ligger langt fra selve Aalborg, og det er en fordel for en moderne erhvervshavn.

- Jeg får tit mail fra folk, der skriver, at de har været på Aalborg Havn. Men de har været på Honnørkajen inde i byen og ikke i Aalborg Havn. Havnen ligger herude 13 km øst for byen, og det er en fordel, siger Kristian Thulesen Dahl, der ikke som så mange andre havnedirektører må kæmpe om pladsen med havneboliger, som medfører en lang række restriktioner for nogle erhvervshavne.

Omvendt betyder det, at der er et informationsarbejde, som skal gøres.

- Udfordringen er at vise, hvad der sker på havnen. Derfor stiller op jeg også op til næsten alt, når jeg bliver spurgt af foreninger og andre. Jeg forsøger at få folk i Aalborg gjort opmærksom på havnen, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Placeringen er en fordel for havnen.

- Her står vi med nogle kloge beslutninger med havnens placering, der er blevet taget for mange år siden, siger han.

PtX

Det er knap mulig at komme i nærheden af en dansk havn, der ikke har ambitiøse PtX-planer liggende i skuffen. I Aalborg Havn er der en anden tilgang, der med sikkerhed virker meget mere sandsynlig og realistisk end planer om kæmpe anlæg, som nogle havne har på længere sigt.

- I de her måneder flytter AAU’s PtX-testanlæg her ud på havnen. Vi som havn kan sikre, at vi kommer i gang. Her kan man som virksomhed være tættere på forskningen og leje sig ind på ugebasis, forklarer Kristian Thulesen Dahl.

Hans tilgang er nemlig fokuseret på, at der endnu forestår et udviklingsarbejde med PtX-teknologien.

- Man skal starte et sted, og vi skal i gang, men vi tager et skridt af gangen. Alle regner med en ketchup-effekt. AAU kan være med til at gøre PtX-processen bedre og bedre, så energispildet kommer til at blive meget mindre, forklarer han.

Men der skal ingen tvivl herske om, at havnen er klar til næste skridt.

- Vi som havn skal være med til at facilitere rammerne. Vi har voksemulighederne her, og det er tænkt ind, når det ender i storskala, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hos virksomheden Aalborg Portland, der er Danmarks største CO2-udleder, er et grønt initiativ i en mindre skala sat i gang.

- Aalborg Portland har et testanlæg, der indsamler et ton CO2 i døgnet. Normalt starter man ikke ting i storskala, siger havnedirektøren.

Aalborg Havns fordele

I en tid, hvor den grønne agenda fylder mere og mere, arbejder Aalborg Havn aktiv med noget, der kan give firmaerne en fordel på klimaregnskabet.

- Hvis et firma her på havnen skal have en container fra Hamborg, så kigger vi på, om den kan komme her til med tog. Vi har i gennemsnit et godstog, der tager afsted her fra kajkanten hver dag. Det er en fordel for de kunder, der kan vente på at godstoget kommer frem. Hvis det ikke kan lade sig gøre med godstog, så kigger vi også på, om containerne kan blive sejlet helt her til i stedet, fortæller Kristian Thulesen Dahl om godstogsforbindelsen, som blot er et af havnens aktiver.

Der er også en anden ide, som ville kunne gøre havnen endnu mere til knudepunkt for hele Limfjorden.

- Kan man forestille sig små eldrevne skibe, der sejler rundt med fragt til byerne i hele Limfjorden, spørger han om noget, der kunne betyde færre lastbiler på vejene.

Ellers nyder havnen allerede godt af, at der både er motorvej, lufthavn og de nævnte togskinner helt ned til kajen. I det hele taget, så foregår den grønne omstilling nærmest lige uden for havnedirektørens kontor, for vindmøllevingerne, gule transistion pieces og substationer er bare en del af det, som Kristian Thulesen Dahl kan udpege fra sit favorit spot, udsigtterrassen oven på havnebygningen. Det er noget som medarbejderne i havnen allerede har lagt mærke til.

- De siger, at terrassen aldrig er blevet brugt så meget før, siger Kristian Thulesen Dahl, mens han stolt kigger udover havnens grønne virksomheder og den gamle Grønlandskaj, der er taget ud af drift.

Der er en anden ting, der allerede står helt klart for politikeren, som har forladt politik med succes.

- Jeg niver mig selv i armen flere gange om ugen, og det bliver mere og mere sådan. Det er min ambition at være her i mange, mange år, slutter Kristian Thulesen Dahl.

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet