Danske Polytech har løsningen:
Lynnedslag i vindmøller: Skaderne kan undgås!
Flere vindmøller, der bliver større og større, øger chancen for, at de bliver ramt af lyn. Bramming-virksomheden Polytech har løsningerne klar til at beskytte møllerne mod lynskader, men så vidt har kun det asiatiske marked købt denne succes.
Indenfor i Polytechs nye hovedsæde i Bramming er det ikke uden grund, at en sektion af bygningen er døbt Lightning. Lynbeskyttelse af vindmøller er nemlig en hovedekspertiserne hos virksomheden, og erfaringen er stor, men området er omgærdet af noget, der næsten minder om overtro.
- Lyn er omgærdet af mystik, og jeg hører igen og igen selv i branchen, at det er ”Guds værk." Så siger jeg altid: Lad være med at blande Gud ind i det, for det er bare fysik, siger Søren F. Madsen, der chef for Polytechs lynbeskyttelsesafdeling.
Han ved om nogen, hvad han taler om. PhD’en i high voltage engineering og lightning protection fra DTU blev sikret allerede i 2006, og der er flere på sammen niveau i hans team.
- Vi har ti PhD’er med speciale netop indenfor dette område, og vi har arbejdet med det i lang tid. Vi har den bedste lynbeskyttelsesafdeling i verden. Selv de største OEM’er i verden har ikke halv så mange eksperter, som vi har. Vi vil være deres ”wing man” til at undgå skader af lynnedslag, forklarer Søren F. Madsen.
En måde at undgå dyre offshore tjek og reparationer
Polytechs eget Lightning Protection System (LPS) begynder allerede i designfasen af vingerne. God lynbeskyttelse betyder nemlig, at vingerne kan tåle, at lynet slår ned og bliver ledt sikkert gennem vingen.
- Vi ved, at 66 pct. af lynene rammer vingerne på tippen. Derfor bruger vi et vingeimplantet her, der så leder lynet gennem et specialfremstillet højvoltskabel og vidre gennem et net på ydersiden af vingen. Sådan undgår vi skader på vingen, siger Søren F. Madsen.
Og der er endnu mere sikkerhed, for Polytechs overvågningssystem Lightning Key Data System (LKDS) hjælper med at afgøre, om en vindmølle kan køre videre efter et lynnedslag.
- En vindmølle i Grækenland blev ramt af lynet 27 gange indenfor seks uger. Med LKDS installeret, så er det muligt at bestemme hver gang, om den mølle kan køre videre, eller om er der behov for en inspektion eller nedlukning. Offshore er det specielt vigtigt, for her er inspektioner eller nedetid ekstra dyrt, fortæller Søren F. Madsen.
Selvom grundene til at bruge LPD eller LKDS er overbevisende, så er det stadigt en del af OEM’erne, der ikke har købt ind på muligheden for beskyttelsen af møllerne.
- Vi har solgt mange til vores asiatiske kunder, og vi kan se en virkelig god statistik, når vores kunder viser os deres data. Det sjove for mig er, når vi hos Polytech har fundet en god ide, der bare virker. Vi hjælper allerede 20 pct. af verdens vindmøller med at undgå skader af lynnedslag, fortæller Søren F. Madsen, der gerne vil hjælpe endnu flere OEM’er med at beskytte deres møller mod lynskader.
- Vi vil gøre en forskel for den grønne omstilling, som vi tror på, siger han.