Olie, gas og grøn fremtid hånd i hånd:
Medarbejder-stabilitet er en del Semco-succesen
Flagene er fremme, og der er glad summen over hele linjen hos Semco Maritime. Der er både en 60-års fødselar og en 40 års jubilar i den hvide bygning denne dag på Esbjerg Brygge 30 – det er selskabets hovedsæde. Det er på første parket med udsigt til både Fanø og Ho Bugt – men det er ikke mere knap 42 år siden, at Semco Maritime kom til Esbjerg i 1980.
Dengang var der kun en lille håndfuld medarbejdere på Hededammen 1 i den knap så fashionable bydel Jerne tæt på, hvor motorvejsafkørslen Esbjerg Ø nu ligger. I dag er der 1800 medarbejdere hos Semco Maritime, der beskæftiger sig med arbejde indenfor olie- og gasindustien og området Renewables, der tæller de grønne teknologier indenfor vindbranchen.
Anders Benfeldt, der er senior vice president og øverste chef for oliedelen hos Semco Maritime, har den der evne til at kunne flekse ind fra et møde med en vigtig kunde og være fuldt nærværende et øjeblik efter.
- Vi er i kernen et dansk firma med meget mere end bare et dansk cvr.-nummer. Vi er gået fra at have tre ansatte på Hededammen til at være 1800 nu gennem en organisk vækst. Jeg er fascineret af, at vi har været her med succes så lang tid, fortæller Anders Benfeldt.
Semco Maritime – lidt som en familie?
Aftalen er at snakke om elektrikeren Jan Hansen, der begyndte hos Semco Maritime sidste efterår, hvor han arbejder med genopbygge Tyra II. Arbejdsformen tiltaler Jan Hansen meget, selvom der er afsavn ved at være 14 dage væk hjemmefra, og lønnen ikke er samme et trækplaster som tidligere.
- Det er ikke så velbetalt som tidligere. En god elektriker kan tjene mere på land, og det er problematisk. Men vi er i en global konkurrence, hvor det er smadderhårdt arbejde at få sorte tal på bundlinjen, forklarer Anders Benfeldt.
Elektrikeren Jan Hansen er dog tilfreds med lønnen og måden at arbejde på. Han er faktisk så tilfreds og begejstret, at han i mellemtiden endda hjælper Semco Maritime med at finde flere elektrikere og smede til at arbejde offshore ved at være med i en rekrutteringsvideo.
Ordet falder på ingen tidspunkt, men det som Anders Benfeldt beskriver, er en arbejdsplads og et firma, der minder lidt om en familie. Her bliver der nemlig taget hånd om hinanden.
- Vores sociale ansvar er en del af vores DNA, og det er vores kultur, som jeg er glad for. Hvis en ældre medarbejder bliver langtidssyg, så udløser det ikke automatisk en fyreseddel, så bliver der arbejdet på, at medarbejderen kan komme tilbage igen, siger Anders Benfeldt.
Han er sikker på, at ejerskabet af C.W. Obel A/S, der igen er eneejet af den Obelske Familiefond, er en del af forklaringen på firmakulturen hos Semco Maritime.
Olie, gas og den grønne omstilling
Mens Jan Hansen nu arbejder på Tyra for Semco, og dermed med til at skrive firmahistorie for Semco Maritime.
- Det er fra vugge til grav. Semco Maritime var med til at opbygge Tyra i 1980’erne, og vi var med, da topsiderne blev afmonteret. Nu er vi med til at opbygge Tyra igen, fortæller Anders Benfeldt.
En ting er han som chef for olie og gasdelen hos Semco Maritime lidt ked af omkring den nuværende kritik af fossile brændstoffer i offentligheden.
- Jeg synes ikke, man anerkender den velstand, som olie og gas har givet. Der er jo en brobygning fra olie og gas til vores Renewables forretning. Lige nu tjener olie- og gasdelen lidt mere end Renewables. Men vi trækker på vores erfaring fra olie og gas, når vi laver fx offshore substationer, fortæller Anders Benfeldt.
Substationerne er offshore samlingspunkter for kablerne fra vindmøllerne, og en del af Renewables hos Semco. Firmaet har allerede lavet 25 substationer. Der er stor forskel på, hvor mange substationer en havmøllepark har. Kriegers Flak har eksempelvis en substation.
Med de mange nye planlagte offshore mølleparker er der rigelig mulighed for mere arbejde i fremtiden.
- Der er ingen, der har lavet så mange substationer som os i verden. I år 2000 lavede vi to om året, og i 2022 kommer vi til at lave fire. Og vi er et af de førende og markedsledende firmaer i verden indenfor substationer, fortæller Anders Benfeldt.
Lange ansættelser
Det er også her han ser et stort aktiv for fremtidens beskæftigelsesmuligheder for Semcos ansatte, og de lange ansættelser, som ikke er sjældne hos firmaet.
- I dag fejrer vi et 40-års jubilæum, og det gjorde vi også i slutningen af sidste år. Her kan man blive en del af den grønne omstilling, og vi kommer til at skulle bruge rigtig mange medarbejdere i fremtiden, fortæller Anders Benfeldt om muligheden for at begynde med at arbejde med olie og gas for i sidste ende arbejde med omstillingen til grøn energi.
De langsigtede ansættelser er klart noget, som er en del af Semco Maritime kultur. Det er tydeligvis også noget, som Anders Benfeldt er stolt af. Præcist så elegant som Anders Benfeldt fleksede ind i interviewet, kommer han også ind i det 40-års jubilæum for oil & gas consultant Erik C. Grønborg, der har været med hele vejen fra Hededammen i den anden ende af Esbjerg.
Velkomsten, talen og åbningen af kaffe-kagebuffeten med champagne - en undtagelse i dagens anledning - bliver klaret i et snuptag.
Semco Maritime kommer formentlig til at flekse sammen med Danmark og resten af verden ind i den grønne omstilling. Og selv når landets sidste olie- og gasfelt er lukket i 2050, så kommer der til at være arbejde med at afmontere endnu en rig. Men det er der lang tid til endnu.