Midtjyske kommuner gør store fremskidt i den grønne omstilling
Region Midtjylland og de 19 kommuner har reduceret CO2-udledningen markant og nået målet om 50 pct. vedvarende energi tre år før tid.
Foto: Niels Åge Skovbo

Midtjyske kommuner gør store fremskidt i den grønne omstilling

Nye klimaregnskaber viser betydelige resultater i den grønne omstilling i Region Midtjylland. På flere områder er målsætningerne nået tre år før tid.
18. DEC 2024 6.00

MIDTJYLLAND: De nyeste energiregnskaber for de 19 kommuner i Region Midtjylland viser markante fremskridt. Både på el, varme og transport.

Samlet set er kommunerne på rette vej i forhold til den nationale ambition om 70 pct. reduktion af udledningen af CO2 og andre klimagasser i 2030. Ift. 1990 er CO2-udledningerne reduceret med 55 pct., og andelen af vedvarende energi er steget til 53 pct. i 2022. 

Det betyder, at målet om 50 pct. vedvarende energi i 2025 er nået tre år før tid. Og de fælles resultater glæder formand for Udvalget for Regional Udvikling, Bent Graversen (V):

- De nyeste tal er et klart bevis på, at kommunerne i Region Midtjylland har taget store skridt mod en grønnere fremtid. Der er stadig områder, hvor vi som samfund har et stort arbejde foran os med klimaforebyggelse. Men tallene viser, hvad målrettet samarbejde og dedikation kan føre til, siger han.

Stærk indsats i energisektoren

Den positive udvikling er bl.a. drevet af en stærk indsats i energisektoren og kommunernes fokus på grøn omstilling. Det ses fx. ved at brugen af solceller, biogas og store varmepumper er vokset markant, alt imens forbruget af naturgas til opvarmning faldet markant.

Opgørelse af energiforbruget er lavet i samarbejde mellem regionen og de 19 kommuner og viser, at kommunernes investeringer i grøn omstilling har positiv effekt. Alle kommuner har gjort fremskridt, selvom der er forskelle - det skyldes bl.a. variationer i erhvervsstrukturen. 

- Klimaregnskaberne har givet kommunerne et klart overblik og gjort det muligt at handle målrettet. De har været et vigtigt værktøj i den grønne omstilling, lyder det fra Henrik Qvist (EL), næstformand for Udvalget for Regional Udvikling. Han fortsætter:

- Nu håber vi, at det gode arbejde fortsætter på tværs af kommunerne, selv om vi som region er nødt til at trække os ud af opgaven. 

Nøglepunkter fra klimaregnskaberne 

  • CO2-reduktion: Regionen har reduceret sin CO2-udledning med 55 pct. siden 1990. Fra 2018 til 2022 faldt udledningen fra 11,7 til 9 mio. ton CO2e.
  • Vedvarende energi: Andelen af grøn energi steg fra 43 pct. i 2018 til 53 pct. i 2022 – et mål for 2025 er dermed allerede opnået før tid.
  • Solceller: Energiproduktionen fra solceller er mere end fordoblet på fire år, fra 888 TJ i 2018 til 2.040 TJ i 2022.
  • Biogas: Produktionen af biogas er tredoblet i samme periode, fra 2.351 TJ (terajoule) til 7.672 TJ.
  • Naturgas: Forbruget er faldet markant – 44 pct. for individuel opvarmning, mens fjernvarmeværker i stigende grad er skiftet til vedvarende energikilder, bl.a. store varmepumper, som nu producerer 914 TJ varme mod blot 73 TJ i 2018.


NB: De nyeste tal i opgørelsen er fra 2022, da der er en vis forsinkelse på at få leveret tal fra Energistyrelsen.

Kilde: Region Midtjylland

ap

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet