Mikro-elnet leverer lokal strøm til 20.000 afrikanere
Flere afrikanske lande har længe haft et behov for mere decentrale energisystemer, fordi det nationale elnet både er ustabilt og langt fra dækker det afrikanske kontinent. Det har medført, at vækst og udvikling går i stå for indbyggere i afsidesliggende områder.
Foto: Africa GreenTec

Mikro-elnet leverer lokal strøm til 20.000 afrikanere

Mikro-elnet drevet af vedvarende energi og lokale landbrugsressourcer skal forsyne tusindvis af afrikanere med elektricitet.
8. JUL 2024 11.34

På verdensplan mangler knap 800 millioner mennesker adgang til elektricitet. Det kan et nyt modulært plug-and-play mikro-elnet være med til at ændre på. Mikro-elnettet er drevet af solceller, biomasse, batterier og termisk lagring. Det etableres i et nyt EU-projekt, RePower, og skal sikre strøm til 20.000 indbyggere i afsidesliggende områder af Afrika. Det oplyser Teknologisk Insititut i en meddelelse.

- Med teknologien er det muligt at skabe forsyningssikkerhed gennem lokal elektrificering. Det er især relevant i udviklingslande og afsidesliggende områder, der kan blive selvforsynende med energi. På sigt resulterer det i øget lokal vækst og beskæftigelse, siger Lars Overgaard, projektleder på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut står i RePower i spidsen for at optimere, teste og validere de nye mikro-elnet, som kort fortalt er små, lokale energisystemer, der er uafhængige af elnettet. Med laboratoriefaciliteten EnergyFlexLab kan Teknologisk Institut teste både enkeltkomponenter, styringselektronik og det komplette mikro-elnetsystem på dansk jord, inden det fragtes til Afrika til demonstration.

- I EnergyFlexLab kan vi grundigt optimere, teste og validere mikro-elnet-konceptet, før vi indsætter det på tre forskellige lokaliteter i Afrika. Vi inviterer også det tekniske personale, som skal betjene det nye mikro-elnet, til Danmark, hvor de bliver undervist i, hvordan de skal håndtere det optimalt, siger Lars Overgaard.

Stort behov

Flere afrikanske lande har længe haft et behov for mere decentrale energisystemer, fordi det nationale elnet både er ustabilt og langt fra dækker det afrikanske kontinent. 

De nye mikro-elnet bliver udrullet og demonstreret i Madagaskar, Niger og Senegal, mens lignende systemer forberedes i Ghana. På Madagaskar bruger mikro-elnettet udover solceller og batterier lokal biobasse som energikilde.

- RePower vil styrke afrikanske off-grid samfund til at drive deres egen udvikling gennem produktiv brug af energi. Projektet baner vejen for at kunne gå ud over traditionel elektrificering for at fremme reel økonomisk vækst, siger Moses Mengu, projektleder på Teknologisk Institut.

Bag RePOwer står 12 organisationer fra Europa og Afrika. Det drejer sig om Aarhus Universitet, Africa Greentec, Blue Nova Energy, Mash Makes, Hybrid Greentech, University of Nairobi, Remote Sensing Solutions, Teknologisk Institut, ATA Insights, Ministry of Energy in Ghana, Green Africa Youth Organization og Go2Power.

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet