Milepæl og whisky-duft på vej mod Danmarks grønne omstilling
Lugte og lyde kan nogle gange vække minder, der ikke helt passer sammen. Highland Park-whiskybrænderiet i byen Kirkwall på de skotske Orkney-øer har ikke meget at gøre med en byggeplads på havnen i Esbjerg. Men lugten af tjære fra en nyasfalteret vej sammen med et overskyet vejr og mågernes skrig i det fjerne, skaber den umulige sammenblanding. Den har intet med Danmarks grønne omstilling at gøre, selvom det er den, der skal fejres lidt i dag.
DIN Forsyning, der er et multiforsyningsselskab i Varde Kommune og Esbjerg Kommune har nået halvvejen i det byggeri på havnen, der kommer til at erstatte kulkraften som kilde til fjernvarmen allerede i 2023.
Der er rejsegilde med sodavand, pølsevogn fra den bedste lokale slagter og en god stemning, der ikke lader ane, at der sker noget specielt her.
Her kommer et træflies-kraftværk, en mindre varmepumpe og intet mindre en verdens største havvarmepumpe kølet med CO2 og ikke kemikalier. Det er intet mindre en verdensbegivenhed, for havvarmepumpen kommer til at levere mellem 50 MW- om vinteren og op til 65 MW-varme i sommervarmen. 20 MW strøm fra vindmøller kommer havvarmepumpen til at kræve i drift, og den bliver den første af sin art.
Det er Folkevognsejede MAN Energy Systems i Zürich, der laver turbinen i Schweiz. Her bliver turbinen samlet og prøvekørt, inden den igen bliver skilt ad igen og fragtet til Esbjerg i januar 2022.
Nye veje for fjernvarme
Hos DIN Forsyning vidste man godt, det var nyland, som blev betrådte da projektet med havvarmepumpen blev sat i gang.
- Lige meget hvilket firma vi valgte, så ville der være en risiko. MAN er et meget kompetent firma, fortæller Kenneth Jørgensen, der projektchef for fremtidens fjernvarme hos DIN Forsyning.
Når havvarmepumpen står færdig, så kommer den til at levere fjernvarme 11.000 til 12.000 husstande.
Selve bygningen, der kommer til at huse varmepumpen er slet ikke rejst endnu. Fundamentet er klar, her er de kæmpe rørledninger allerede nedgravet. Rørerne kommer til at hive 3 mio. kubikmeter vand ind fra havnen til varmepumpen.
Samlet kommer overgangen fra kulkraft til havvarmepumpe, varmepumpe og fliesfyr sammen med en ny intelligent fordelercentral til fjernvarmen til at betyde en CO2-reduktion 500.000 tons.
- Når man tænker på, at det samlede 2030-klimamål er 20 mio. ton, så når vi ret lang her med 500.000 ton, fortæller Kenneth Jørgensen, om hans projekt der kommer til at rykke Danmark et kæmpe skridt i den rigtige retning mod et mål, der stadigt ellers synes langt væk.
39 projekter mere som DIN Forsynings i Danmark, og 2030-klimamålene ville allerede være nået.
Venter besøg
Det er da heller ikke uden grund, at topledelsen i Folkevognkoncernensammen med MAN Energy Systems har meldt sin ankomst hos DIN Forsyning i Esbjerg senere på måneden.
- Det her byggeri kan være med til at påvirke verden, og vi er med til at skrive Danmarks historie her, lyder det fra Kenneth Jørgensen om et kvantespringet i den grønne omstilling, der foregår netop nu på havnen i Esbjerg.
Samlet set kommer byggeprojektet til at koste i omegnen af 1,2 mia. kr. Der er ingen udsigt til at fjernevarmepriserne kommer til at stige af den grund – snarere omvendt, lover projektchefen.
Rejsegildet lakker mod enden, og de sidste pølser er ved at blive langet over disken i pølsenvognen, sådan lugter Danmarks grønne omstilling. Det kulfyrede Esbjergværk knejser tungt i baggrunden, men snart er det slut, så kommer ingen nok mere til at tænke på skotske øer og whiskybrænderi på havnen i Esbjerg mere.