Når Kina nyser, bliver Esbjerg forkølet
Foto: John Randeris, Ritzau Scanpix

Når Kina nyser, bliver Esbjerg forkølet

Offshore-industrien er hårdt ramt af coronakrisen, og det mærkes i Esbjerg Kommune, hvor mere end hver femte job er knyttet til branchen. Krisen rammer dog ikke kun negativt, men åbner også nye muligheder.
13. MAJ 2020 9.58

Det er 'en perfekt storm', der har ramt Esbjerg under coronakrisen, fortæller borgmester Jesper Frost Ramsussen (V). 

- Vi er ramt af mange af de samme udfordringer som mange andre kommuner, og så har vi oven i det rigtig mange job i olie- og gassektoren, som har det meget svært, siger Jesper Frost Rasmussen. 

10.000 af kommunens godt 45.000 arbejdspladser på den ene eller anden måde er tilknyttet olie- og gasbranchen. Men selvom branchen har været hårdt ramt, har fyringer endnu ikke ramt Esbjerg i sådan en grad, som man kunne frygte. Siden 8. marts er ledigheden er steget med 33,5 pct., hvilket er lavere end landsgennemsnittet på 38,4 pct. 

- Det er en sektor, der arbejder langsigtet, så vi har ikke set massefyringer, men hvis de lave priser fortsætter, bliver det ret alvorligt inden længe, Jesper Frost Rasmussen. 

Tid til renovering og omstilling

Intet er dog som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Så mens coronakrisen har tvunget olierigge mod havn, finder andre sektorer måder at skabe jobs. 

- Flere har spurgt om plads til at få deres rigs i havnen. Den del er jo skidt for sektoren, men det er godt for havnen og godt for den lokale beskæftigelse, for så er det, at man bruger en krisetid på at få renoveret nogle rigge, og det skaber andre arbejdspladser, siger Jesper Frost Rasmussen med en handelsmands optimisme. 

Mange politikere og interesseorganisationer har desuden argumenteret for, at Danmark skulle udnytte krisen til en grøn genstart med særligt fokus på klimaet. Det vil ikke være første gang, at Esbjerg har udnyttet krisetider til at se fremad. 

- Sidste gang der var krise i branchen for år tilbage, var der flere virksomheder, som skiftede deres fokus fra udelukkende olie og gas til også at inkludere vind, siger Jesper Frost Rasmussen, som dog understreger, at der også fremover vil være brug for olie- og gas, selvom branchen er i økonomisk og politisk modvind. 

- Krisen kan godt booste investeringer i grønne løsninger, men vi har stadig brug for olie- og gas i mindst de kommende 30 år i Danmark og Europa. 

Lys fremtid trods krusninger i overfladen

For et år siden udtalte Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten, at fremtiden så lys ud for Esbjergs offshore-virksomheder. Det er dog nok de færreste, der kunne have forudset en krise, der ville vende oliepriser på hovedet og lukke landegrænser i det meste af verden. 

- Der er krusninger på overfladen i sådan en krisetid, men hvis man tager det lange lys på, så synes jeg, at fremtiden stadig ser lys ud. Det kræver dog, at vi lagt låg på de der politiske udmeldinger om, at vi bare skal lukke ned for de danske aktiviteter i olie- og gassektoren. De meldinger er kun med til at skabe usikkerhed. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet