Havarikommission:
Nærved-hændelse på Tyra burde have været undgået
D. 27. maj sidste år var det meget tæt på, at det var gået grueligt galt på Tyra-feltet. I forbindelse med det forberedende arbejde til fjernelsen af platform A på Tyra Øst, blev der udført et castle cut ved at vore huller i jackbenet som forberedelse for det skærende arbejde. Men efter boring af det første hul, blev der uventet frigivet gas under stort tryk. De to personer, der udførte arbejdet, stoppede straks og ingen kom til skade ved nærved-hændelsen.
Men det kunne der let have været sket, fremgår det af Totals egen redegørelse samt Havarikommissionens rapport over forløbet.
Til borearbjedet blev der anvendt en ikke Ex-certificeret boremaksine, som kunne have antændt en potentiel eksplosionsbrand, der kunne have medført alvorlige personskader for klatreteamet eller i værste fald dødsfald.
Der var dog blevet registreret gaslugt i forbindelse med hulboringer i et andet jacketben seks dage forinden, dog uden at det havde ført til nye risikovurderinger eller arbejdsprocesser.
Ifølge Havarikommissionens rapport burde forsigtighedsprincippet have været taget i brug ved den første gaslugt, hvilket skulle have været fulgt op med supplerende risikovurdering af arbejdet. Tyra Øst var et par måneder forinden erklæret kulbrinte-fri, hvorfor risikopotentialet for at have kulbrinter i et af jacketbenene ikke var blevet identificeret.
Havarikommissionen konkluderer derfor, at den oprindelige risikovurdering og de udstedte arbejdstilladelser lader til at have for generiske. Rapporten påpeger dog, at "ophobning af termogen gas i anlægskonstruktioner af denne art ikke var en kendt fare", men at forsigtighedsprincippet burde have trådt i kraft ved den første mistanke om gas.
Havarikommissionen var i øvrigt generelt tilfreds med Totals egen undersøgelsesrapport, men nævner, at kommunikationen ved hændelsen var "langsom og virkede noget tilfældig", hvilket kunne tyde på, at der ikke bar klarhed over rolle- og ansvarsfordeling, efter at platformen ikke længere var i produktionsfasen.