Norden kan vise vejen for elektrificering af energisektoren
Elektrificering spiller en stor rolle af energisektorens grønne omstilling og en ny rapport fra sammenslutningen af brancheorganisationerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland, Nordenergi, viser, at Norden kan vise vejen for, hvordan hele Europa skal lykkes med elektrificeringen.
– Klimakampen handler grundlæggende om at gøre vores industri, transport og opvarmning af huse grøn og elektrisk. Derfor må vi fjerne hver en sten, der blokerer for, at vi kan sætte strøm til samfundet, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi og tilføjer:
– Vi har i Norden i mange år været verdensførende indenfor vedvarende energi og energisamarbejde på tværs af grænser. Men der er ingen grund til at blive nostalgiske. Vi skal videre. De nordiske lande har alle muligheder for at inspirere resten af Europa i den grønne omstilling. Men der ligger store opgaver foran os, siger Anders Stouge.
Elektrificeringen og den grønne omstilling kommer dog ikke bare af sig selv. Elektrificeringen kræver blandt andet investeringer i elnettet, som forsyne flere industrier med mere elektricitet end tidligere.
El-efterspørgsel vokser med 60 pct.
Nordenergi-rapporten viser, at efterspørgslen på strøm vil stige med over 60 pct. i Norden frem mod 2050. Den store vækst fra 406 TWh i 2020 til 664 TWh er en konsekvens af flere elbiler og varmepumper samt en industri, som i stadig større omfang bliver elektrificeret. I Danmark kan der imødeses en større stigning i elforbruget, da Danmark i forvejen er mindre elektrificeret end de andre nordiske lande.
– Elnettet er en forudsætning for, at vi kommer i mål med vores klimaambitioner. For at skubbe de fossile brændsler ud af vores forbrug kræver det, at vi investerer i et elnet, der kan fragte den grønne strøm fra vindmøllerne og solcellerne til elbilerne og varmepumperne, siger Anders Stouge
Rapporten påpeger desuden, at en del af udfrodringerne er usikkerhed, hvis det er efterspørgelsen, der skal drive væksten i elektrificeringen. Derudover påpeger rapporten ligeledes udfordringer i forbindelse med den manglende fleksibilitet, der er i det vedvarende energisystem, hvor der stadig mangler effektiv lagringsmuligheder.
Dansk Energi anbefaler regeringen og Folketinget, at indtægtsrammerne bliver suppleret med et tillæg, der sikrer finansiering til investeringer i elnettet, så det kan håndtere det øgede elforbrug og udgifterne til modernisering og fornyelse af elnettet fra særligt 60’erne og 70’erne, som står over for at skulle reinvesteres.
– Elnetselskaberne skal i gang med at investere i kabler, transformerstationer og smarte løsninger, så den grønne energi kan komme sikkert ud til forbrugerne. I øjeblikket er de politiske ambitioner og rammer for elnettet – både i Danmark og i EU – ikke på plads. Det skal de hurtigst muligt, siger Anders Stouge.
esl