Nu kommer der varme fra havvandet til Varde og Esbjerg
Siden Energistyrelsen i 2018 besluttede at lukke Esbjergværket, har DIN Forsyning arbejdet på det nye varmeproduktionsanlæg på havnen i Esbjerg. Et anlæg, der med tiden skal gøre varmeforsyningen i Varde og Esbjerg fossilfri. En af de helt store enheder, havvandsvarmepumpen fra det schweiziske MAN Energy Solutions, blev i dag sat i drift.
Begejstringen er tydelig hos Helle Damm-Henrichsen, som er direktør i DIN Forsyning:
- Det er selvfølgelig en milepæl, som vi har set frem til længe. Nu får alle vores kunder i Varde og Esbjerg fjernvarme fra Vesterhavet. Det er en banebrydende begivenhed for DIN Forsyning, men også for klimaet. Og selvom vi befinder os i det vestjyske, tør jeg godt kalde det en verdenspremiere: Verdens hidtil største CO2-baserede havvandsvarmepumpe er i drift.
Også for MAN Energy Solutions vækker dagens nyhed jubel:
- Som pioner-by demonstrerer Esbjerg, hvordan byernes varmesystemer kan omformes ved at udnytte vedvarende energikilder. Anvendelsen af innovative varmepumper i industriel skala til at levere bæredygtig opvarmning er ikke kun en teknologisk bedrift, men også en model for andre byer verden over, der er i gang med at omstille sig til grønnere energisystemer, udtaler Patrik Meli, som er direktør for MAN Energy Solutions Switzerland.
Den netop idriftsatte havvandsvarme er den første af to havvandsvarmepumper i Fremtidens Fjernvarme. Når den anden havvandsvarmepumpe er i drift, vil de to alene give 70 MW varme.
Omregnet betyder det, at én times fuld drift giver et helt årsforbrug til fire standardhuse.
De to havvandsvarmepumper er en del af det samlede Fremtidens Fjernvarme, som udover overskudsvarme fra affaldsforbrændingen, Energnist består af en elkedel, en akkumulatortank, en flis-kedel og et topmoderne distributionscenter.
Herudover fungerer mindre varmeværker rundt omkring som spids- og reservelast. Med tiden vil overskudsvarme fra industrivirksomheder fortrænge store dele af de enheder, der ikke er baseret på el.
esl