Ny teknologi: Ørsted optimerer installation af havvindmøller
Ørsted implementerer allerede en række effektive beskyttelsesforanstaltninger under opførelse af havvindmølleparker, herunder at begrænse varigheden, intensiteten eller omfanget af visse offshore byggeaktiviteter. Eksempler på disse foranstaltninger inkluderer brugen af bobleskærme eller andre støjbarrierer under traditionel installation. Den nye installationsmetode gør det muligt for Ørsted yderligere at reducere den potentielle påvirkning fra byggeaktiviteter på havmiljøet og bygge på en mere omkostningseffektiv måde. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Ved den nye tyske havvindmøllepark Gode Wind 3 har Ørsted med succes testet en innovativ installationsmetode på tre monopælefunderingssystemer. Støjreduktionsmetoden indebærer en patenteret jetting-teknologi, der er fastgjort til monopælen, hvilket sænker modstanden fra den omgivende sandjord og effektivt tillader fundamentet at synke ned i havbunden – fuldstændig erstatter konventionelle installationsmetoder som pæledrivning. Implementeringen af den nye installationsteknologi har resulteret i en betydelig reduktion af undervandsstøjniveauer: Med en reduktion på 34 decibel i forhold til den mest anvendte installationsmetode, og uden yderligere afhjælpning, blev støjniveauerne reduceret med over 99 pct. til et niveau kun lidt højere end den omgivende støj, der findes i den tyske bugt i Nordsøen.
Udover støjreduktionen repræsenterer denne nye teknologi et udviklingspring i installation af offshore vindmøllemonopælefunderingssystemer, der, når den tages i brug i stor skala, kan medføre mere effektive og omkostningseffektive installationer af offshore vindmøllefundamenter. 11 MW vindmøller er allerede blevet installeret på toppen af fundamenterne, og Gode Wind 3 forventes at starte kommerciel drift senere i år.
- Ørsted har været i front med innovation inden for havvind og havbeskyttelse i 30 år, og vi fortsætter med at udfordre grænserne for nye innovative løsninger. Denne nye teknologi er en potentiel game changer for, hvordan vi bygger havvindmølleparker. Når den bliver industrialiseret, kan den ikke kun være billigere, hurtigere og langt mere støjsvag – uden yderligere afhjælpning – end nogen anden monopæleinstallationsteknologi, den har også potentiale til at gøre næste generations fundamenter lettere, da de ikke skal designes til konventionelle installationsprocesser, lyder det fra Patrick Harnett, der er executive vice president og chief operating officer hos Ørsted.
Milepæl for vindbranchen
Det er første gang, at en jetting-teknologi er blevet brugt til at installere fuldskala monopælefunderingssystemer, hvilket gør testene til en milepæl for hele industrien.
Ørsted gennemførte installationen sammen med Jan De Nul Group og deres installationsfartøj Les Alizés samt entreprenøren Aarsleff. Ørsted har udviklet teknologien gennem de seneste år og undersøger nu, hvordan teknologien kan introduceres i fremtidige projekter, herunder vurdering af metodens gennemførlighed på mere komplekse jordforhold end de rene sandforhold, der findes på Gode Wind 3-stedet.
Yderligere regulatoriske godkendelser vil også være nødvendige, før teknologien kan implementeres på andre markeder globalt.
I spidsen for innovation
Den nye teknologi er et vidnesbyrd om Ørsteds tilgang til innovation, som har været central i Ørsteds forretning fra starten, og har hjulpet med at gøre havvindkraft fra et demonstrationskoncept til en storstilet energiteknologi.
Fremskridt inden for teknologi har allerede sænket omkostningerne for vedvarende energi, hvilket gør den konkurrencedygtig med fossile brændstoffer, og Ørsted mener, at de kan fortsætte med at udnytte banebrydende teknologi til at gøre grøn energi mere overkommelig, pålidelig, effektiv og bæredygtig på tværs af værdikæden. For nylig har Ørsted implementeret et autonomt fartøj til offshore opmåling, og virksomheden tester brugen af store droner til transport af gods til havvindmøller.
Ørsted har interne R&D-kapaciteter ledet af et team med dyb videnskabelig og ingeniørmæssig ekspertise, der overvåger over 300 forskellige projekter, og virksomheden har samarbejdet med over 50 universiteter og forskningsinstitutter, hvilket hjælper med at bringe de bedste ideer fra laboratoriet til marken.
For en vellykket implementering på Gode Wind 3 vil Ørsted modtage tilskud fra den tyske føderale netværksagentur (BNetzA) under loven om havvindenergi, der har til formål at drive innovation i udbygningen af havvind.
jel