Nyt stort samarbejde om fangst og lagring af CO2 i Østdanmark
15 virksomheder har indgået et nyt samarbejde kaldet CCS Zealand, som skal fremme CO2-fangst, -transport, -lagring og -anvendelse i stor skala. Formålet er at understøtte decarboniseringen i Europa ved at etablere et forum for deling af erfaringer og viden. Samtidig lukkes det tidligere initiativ, Carbon Capture Cluster Copenhagen (C4). Det skriver CCS Zealand i en pressemeddelelse.
- Med etableringen af CCS Zealand vil vi samarbejde om CO2-fangst, -transport og -lagring i Østdanmark. Det gør vi, fordi vi ved, at samarbejde er helt nødvendigt for at nå vores mål og reducere omkostningerne. Ved at spille hinanden gode bliver vi også bedre selv, siger Trine Lindegaard Holmberg, der er forperson for CCS Zealand og CEO for ARGO.
Østdanmark er en nøgleområde for Danmarks klimamålsætninger. Regionen huser mange af landets største CO2-udledere og har samtidig potentiale for både lagring af CO2 i undergrunden og anvendelse af overskudsvarme fra fangstprocesserne i fjernvarmen.
- Jeg er glad for, at det er lykkedes os at få så mange virksomheder og hele CCS-værdikæden med i det nye samarbejde. Det muliggør et tæt samarbejde mellem fangst, transport, lagring og anvendelse af overskudsvarme. Det vil understøtte vores fælles mål om at mindske CO2-fudledningerne i Danmark og udlandet, siger Ulrik Olbjørn, der er næstforperson i CCS Zealand og projektchef ved CO2 Storage Kalundborg.
Visionen for CCS Zealand
CCS Zealand har en ambitiøs vision for fremtiden, der inkluderer etablering af CO2-fangst på alle større punktkilder i Østdanmark og opbygning af CO2-lagre til både lokal og importeret CO2. Målet er at reducere omkostningerne i værdikæden gennem innovation og stordriftsfordele. Desuden skal et velfungerende CO2-marked muliggøre køb og salg af CO2 mellem aktører.
Visionen indebærer også opbygning af omfattende infrastruktur, herunder CO2-rørledninger, kompressorstationer og midlertidig lagring. Lastbiler, skibe og tog fra Nordeuropa skal kunne kobles på systemet via tilslutningspunkter. Samtidig skal overskudsvarmen fra fangst og transport af CO2 bidrage til grøn omstilling af fjernvarmenettet i Østdanmark.
Bag samarbejdet
CCS Zealand består af 15 virksomheder, herunder AffaldPlus, ARC, ARGO, CarbonCuts, CTR, Evida, Gas Storage Denmark, HOFOR, CO2 Storage Kalundborg, Kalundborg Havn, Novo Nordisk Foundation, Novonesis, VEKS, Vestforbrænding og Ørsted. Samarbejdet dækker både fjernvarmeproduktion, affaldsenergi, CO2-transport, teknologileverandører og lagring samt en almennyttig fond.
Med CCS Zealand tager virksomhederne et stort skridt mod en fremtid, hvor Østdanmark spiller en central rolle i den grønne omstilling og sikrer en effektiv værdikæde for CO2-fangst og -lagring.
jel