Odsherred, Lemvig og Vordingborg søger om økonomisk partnerskab
Lolland, Langeland, Læsø og Morsø har alle et udviklingspartnerskab med Indenrigsministeriet, som sikrer dem et minimums-særtilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner over flere år. Nu beder Odsherred, Vordingborg og Lemvig om at få det samme.
Det fremgår af ansøgningerne om særtilskud, som i alt 37 kommuner har søgt i år - se artikel her.
Odsherred ønsker at indgå et partnerskab med omdrejningspunkt i det specialiserede børneområde, hvor udgifterne stiger voldsomt.
"Udgiftspresset skyldes stigende antal underretninger, undersøgelser, anbringelser og forebyggende foranstaltninger, flere diagnoser og høj segregeringsprocent, der kommer sig af en stor andel sårbare familier og børn," skriver kommunen og tilføjer:
"Udviklingspartnerskabet skal sigte på, at kommunen gennem en effektiv styring og udviklingsorienteret indsats opnår en bedre økonomisk balance."
Negativ spiral
Vordingborg søger om et partnerskab, fordi kommunen gennem flere år er blevet stadigt mere udfordret af bl.a. demografi og socioøkonomi.
"Udviklingen har betydet, at kommunens økonomi er blevet forringet - gælden er steget, likviditeten er faldet, og skatten er steget. Det er en negativ spiral, som bør bremses og vendes til en positiv udvikling," skriver kommunen i sin ansøgning.
Ifølge den ser kommunen klare styrkepositioner indenfor turisme, erhverv og ikke mindst den grønne omstilling.
Fra fisk og mink til energi
Også Lemvig satser på grøn omstilling som vejen frem. Her er både befolkningstal og antal arbejdspladser faldet som følge af især Brexits betydning for fiskeindustrien og lukning af minkerhvervet.
"Lemvig Kommune arbejder på, at udbygningen af VE energiproduktion kan skabe nye arbejdspladser, uddannelsesmuligheder og vækst i bosætningen. Et fire-årigt udviklingspartnerskab kan etableres for at udnytte kommunens styrkepositioner indenfor produktion af grøn strøm på land og offshore vind," skriver kommunen.
Den ønsker at have råd til bl.a. at ansætte administrativ kapacitet til at betjene virksomheder, udviklere og forskere, til at investere i erhvervsarealer og infrastruktur i udbygningsfasen, og til at uddanne og efteruddanne arbejdskraft til de voksende VE-sektorer.
Bornholm overvejer
Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm (V), har søgt om foretræde for indenrigsminister Sophie Løhde (V), og det er han ikke alene om. Også en stribe andre kommuner har bedt om at møde for at forklare om netop deres særlige økonomiske situation.
Det gælder bl.a. Bornholm, som i ansøgningsfeltet, der er beregnet til at begrunde ansøgning om at indgå et udviklingspartnerskab, skriver: "På grund af den økonomiske situation anmoder kommunen om et møde med ministeren". Ifølge TV2 Bornholm har ministeren sagt ja, og mødet finder sted på mandag. Bornholm har tidligere haft en udviklingsaftale, men dengang var der en række restriktioner og krav forbundet med den, siger borgmester Jacob Trøst (K).
- Med udgangspunkt i den situation, som Bornholm er i p.t., så vil jeg spørge, om det så giver mening at indgå sådan en udviklingsaftale, og hvad de eventuelle kriterier er, siger han.
Flere har bedt om møde
Også Læsø og Langeland, som allerede har partnerskaber, beder om et møde med ministeren.
En række kommuner angiver, at de ikke ønsker noget udviklingspartnerskab, men at de gerne vil have et møde med ministeren. Det gælder bl.a. Slagelse, Vesthimmerland, Norddjurs, Fanø og Samsø.
Lolland beder ikke om noget møde i sin ansøgning, men understreger, at kommunen gerne ser tilskuddet i partnerskabet hævet og forlænget, og at man ønsker en langsigtet plan for, hvordan kommunen bliver mindre afhængig af særtilskud.