Ørsted og BP uenige om område i Nordsøen: CO2-lager eller havvind?

Ørsted ønsker at bygge en fjerde Hornsea havvindmøllepark, mens BP ønsker at bruge samme område som CO2-lager. Ørsted og BP er i dialog
28. JUN 2021 12.51

Nordsøen rummer et nærmest uendeligt potentiale, men der er også grænser, hvilket Ørsted og BP nu må erkende. For både Ørsted og BP planlægger nemlig at bruge en del af det samme område i den britiske sektor af Nordsøen, men til hver sit formål. 

Ørsted ønsker at bygge sin fjerde Hornsea havvindmøllepark  forlængelse af de tre forrige projekter i området. BP ønsker dog at undersøge området for at lagre CO2 i undergrunden som en del af Zero Carbon Humber og Net Zero Teesside-projekterne. Og det vil ikke være muligt for BP at gennemføre undersøgelserne af undergrunden, hvis der er havvindmøller i området, skriver EnergyVoice

De to energigiganter er derfor nu gået i dialog om, hvordan man fordeler området, og hvorvidt området er stort nok til dem begge. 

Ifølge det britiske medie ThisIsMoney kan forhandlinger betyde både, at Ørsted planlægger færre havvindmøller til Hornsea Four, men det kan også i værste fald betyde, at Ørsted helt må opgive projektet. 

Ørsted har ifølge mediet bekræftet, at de er i dialog med BP om området. Mediet skriver desuden, at ledende folk i Ørsted er frustreret med BP, som ikke har vist nogen interesse i at benytte alternative metoder til at undersøge undergrunden, som vil kunne gennemføre undersøgelserne mellem havvindmøllerne. 

En undersøgelse fra Nature Energy har tidligere peget på, at det er bedre at satse på at opstille vedvarende energi end CO2-fangst og -lagring (CCS). 

Den danske regering kom i sidste uge med den første del af deres køreplan for en national strategi for CCS. Der er dog store diskussioner i energikredse hvorvidt det er bedst at lagre CO2 i fx undergrunden i Nordsøen, eller om man i stedet burde genbruge CO2'en i PtX-processer.  

De danske politikere har endnu ikke kommenteret på, hvorvidt man vil kunne se en lignende situation i Danmark, hvor CCS-projekter og havvind vil kunne stå overfor hinanden i de samme områder.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) ønsker med den nye strategi at sætte gang i undersøgelser af flere mulige CO2-lagringsmuligheder foruden udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet