Ørsted planlægger CO<sub>2</sub>-fangst på Avedøreværket

Ørsted planlægger CO2-fangst på Avedøreværket

Ørsted har udpeget Avedøreværkets 100 MW enhed som den bedste kilde til bæredygtig CO2-fangst som en del af Green Fuels for Denmark-projektet.
15. JUN 2021 8.23

Green Fuels for Denmark-projektet kræver en række ingredienser for at kunne blive en succes. Et er en masse bæredygtig strøm, som Ørsted skal hente fra kommende Hofor-vindmøllepark ved Aflandshage. Dernæst er det nødvendigt med en masse fanget CO2, som skal indgå i Power-to-X-processen, og den vil Ørsted nu hente på Avedøreværket. 

Ørsted har netop udpeget Avedøreværkets 100 MW halmfyrede enhed som den bedste kilde til bæredygtig CO2 til de næste faser af Power-to-X-projektet Green Fuels for Denmark i Storkøbenhavn, som med tiden forventes at nå en samlet kapacitet på 1,3 GW og have et CO2-reduktionspotentiale på 850.000 tons årligt. Det vil desuden være Ørsteds første anlæg til CO2-fangst. 

- Hvis Green Fuels for Denmark-projektet realiseres, kan København blive et udstillingsvindue for, hvordan man ved at kombinere nye og eksisterende energiteknologier kan indfri EU’s ambitiøse mål for bæredygtige brændstoffer. Danmark kan udnytte sit fjernvarmenet, adgangen til store mængder bæredygtig CO2 og massive havvindressourcer til at skabe et nyt industrielt eventyr og levere bæredygtige brændstoffer til danske logistikvirksomheder, der går forrest i den grønne omstilling af sektoren for tung transport, siger Anders Nordstrøm, Vice President og chef for Ørsteds brint- og Power-to-X-aktiviteter.

Anders Nordstrøm tilføjer:

- Green Fuels for Denmark er et ideelt flagskibsprojekt til at realisere dette potentiale, og aftalen med Avedøreværket om at levere bæredygtig CO2 understreger Ørsteds engagement i projektet.

Fra fossil kraftvarme til grøn fangst

Ørsted ejer og driver Avedøreværket. Kraftvarmeværket består af to træpillefyrede enheder og en halmfyret enhed, der leverer strøm til det danske elnet og fjernvarme til Storkøbenhavn.

- Omstillingen af vores kraftværker fra fossile brændsler til bæredygtig biomasse har været et helt afgørende element i Ørsteds og Danmarks grønne omstilling. Udnyttelse af potentialet for CO2-fangst på Avedøreværket kan potentielt blive et eksempel på yderligere reduktioner i CO2-udledningerne på vores kraftværker. Ørsted undersøger i øjeblikket potentialet for CO2-fangst på nogle af vores andre bioenergianlæg, hvilket vil gøre det muligt at skaffe den CO2, der er nødvendig for, at Power-to-X-produktionsanlæg kan bidrage yderligere til den grønne omstilling af vores samfund, siger Ole Thomsen, Senior Vice President for Ørsted Bioenergy. 

Ørsted kalder Green Fuels for Denmark-projektet for "Danmarks mest ambitiøse vision for storskalaproduktion af bæredygtige brændstoffer" og projektet har et CO2-reduktionspotentiale på 850.000 tons. Bag projektet står et partnerskab bestående af A.P. Møller - Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS, Københavns Lufthavne og Ørsted.

Nel, Haldor Topsøe og Everfuel er partnere i Green Fuels for Denmark-projektets første fase og i udviklingen af anden fase. COWI er desuden videnspartner på projektet. Projektet støttes af Molslinjen, Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Ørsted vil se på mulighederne for at sikre yderligere kilder til bæredygtig CO2 og grøn strøm til Green Fuels for Denmark-projektet frem til idriftsættelse af det planlagte energiknudepunkt på Bornholm i konsortiet Bornholm Bunker Hub. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet