Ørsted teamer op med Verdensnaturfonden for at hjælpe torsken i Kattegat
WWF og Ørsted har netop indgået et partnerskab, der i samarbejde med Grenaa Havn og Kattegatcentret skal give torsken og havet en hjælpende hånd ved hjælp af kunstige biohuts.
Foto: Ørsted

Ørsted teamer op med Verdensnaturfonden for at hjælpe torsken i Kattegat

Vindmøller og biodiversitet er ikke hinandens modsætninger, men kan arbejde sammen om fælles mål. Nyt samarbejde mellem Ørsted og WWF skal give Kattegats økosystem en hjælpende hånd og vise vejen frem for havvind og biodiversitet.
22. APR 2021 10.23

Overfiskere, iltsvind og tab af levesteder har alt sammen været med til, at torskebestanden i Kattegat er på et historisk lavt niveau. Det vil Ørsted og Verdensnaturfond WWF forsøge at bremse med et nyt projekt ved blandt andet at installere nye, kunstige levesteder for torsken.

- Havene og alle de vidunderlige skabninger, der lever i dem, er et af de vigtigste økosystemer på verdensplan. Men dyrene er truet af blandt andet klimaforandringer og tab af levesteder, siger Filip Engel, direktør for bæredygtighed, public affairs og branding i Ørsted.

Ørsted og WWF vil derfor opføre ti såkaldte biohuts, hvor torskene kan søge ly og mad, indtil de er har vokset sig store nok til at svømme længere ud i havet. 

Foruden Ørsted og WWF er Grenaa Havn og Kattegatcenteret også samarbejdspartnere i projektet. 

- Hvis vi udnytter potentialet for grøn energi såsom havvind, kan vi bremse klimaforandringerne og bidrage til at bevare havenes økosystemer. Samtidig skal vi sikre, at udbygningen fortsat sker med respekt for biodiversiteten i havene. Som udvikler af havvind er vi derfor glade for samarbejdet med WWF Verdensnaturfonden, hvor vi i Grenaa Havn kan afprøve potentialet i biohuts, siger Filip Engel. 

Havudspil begrænser havvind

Regeringen præsenterede i slutningen af marts sit udspil til en overordnet havplan, der skulle tage højde og balancere hensyn til både fiskeri, havvind og biodiversitet. 

Både Dansk Energi og WindDenmark mente dog, at regeringens udspil ville bremse udrulningen af havvind. 

– Danmark er et smørhul for havvind, som kan producere masser af grøn strøm til Europas klimaambitioner – til gavn for dansk vækst og beskæftigelse. Det kræver, at flere arealer afsættes til havvindmøller. Derfor bliver vi nødt til at tage et opgør med silotænkning og finde på måder, hvor vindmøller på havet kan stilles op i sameksistens med dyr og planter, siger branchechef for vedvarende energi Kristine Grunnet, Dansk Energi.

Også WindDenmark var kritisk overfor udspillet, da nogle havvindsprojekter ikke vil kunne gennemføres, hvis regeringen holder fast i sit første udkast. 

- Det er rigtig ærgerligt med tanke på de mange ressourcer som allerede er lagt i at modne projekterne, men særligt da disse projekter kan få stor betydning for 70 pct.-målsætningen i 2030, da der generelt vil blive brug for en masse grøn strøm som følge af en omfattende elektrificering og den mulige udskydelse af energiøerne. Man må derfor håbe, at der er lydhørhed overfor at indskrænke eller finde alternative placeringer de steder, hvor der er et overlap således at særligt klima- og miljøhensyn kan gå hånd i hånd, frem for at det bliver til hinandens modsætning, siger  chefkonsulent i WindDenmark Thomas Hwan Jensen.

Havplanen blev samtidig sendt i en seks måneders høringsperiode, ligesom der afholdes et virtuelt orienteringsmøde senere i april med blandt andet Energistyrelsen, Søfartsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

esl

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet