Østre Landsret: Udtalelser fra borgmester er magtfordrejning
Vordingborg Kommune har haft et stærkt ønske om at gøre Klintholm Havn til servicehavn for vindmølleoperatører, og derfor fik et offshore-firma en urimelig fordel, vurderer Østre Landsret. (Arkivfoto)
Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Østre Landsret: Udtalelser fra borgmester er magtfordrejning

Vordingborg blev frifundet for at betale erstatning i sag om salg af en havnegrund. Men dommen indeholder hårde ord om kommunens og borgmester Mikael Smeds handlinger.
14. DEC 2024 8.30

VORDINGBORG: Østre Landsret har frifundet Vordingborg Kommune for et krav om at betale knap 825.000 kr. i erstatning til en borger, der var utilfreds med forløbet af kommunens salg af en grund ved Klintholm Havn på Møn. Dermed stadfæster landsretten en dom fra byretten.

Men det skyldes udelukkende, at borgeren ikke vurderes at have lidt et tab. For landsretten mener faktisk, at kommunen har handlet "åbenbart usagligt" og "ansvarspådragende".

Sagen handler om grunden Thyravej 16, som blev solgt til vindmøllevirksomheden MMA Offshore, der ville bygge et mandskabshotel på grunden. Firmaet og kommunen havde i forvejen indgået en lejeaftale om et havneareal, som var betinget af, at MMA Offshore kunne få byggetilladelse til hotelbyggeriet.

Ønske om servicehavn

Ifølge landsrettens dom er der ingen tvivl om, at kommunen havde "et stærkt politisk ønske om at gøre Klintholm Havn attraktiv som servicehavn for de vindmølleoperatører, der opførte havvindmøller i området ved Klintholm."

Der er heller ingen tvivl om, at kommunen før udbuddet havde indgået en betinget købsaftale med et ejendomsselskab med samme ejere som MMA Offshore, og at kommunens direktion havde en forventning om, at det ikke var nødvendigt at gennemføre et offentligt udbud.

Borgmester Mikael Smed (S) har undervejs sagt til den anden interesserede køber, at kommunen ikke agtede at gennemføre et udbud, og at kommunen, hvis ejendommen alligevel kom i udbud, ville indrette det sådan, så kommunen opnåede det resultat, den ønskede sig.

Det fremgår af en lydoptagelse, den interesserede køber i det skjulte lavede af samtalen.

Udtryk for magtfordrejning

"Borgmester Mikael Smeds udtalelser er udtryk for magtfordrejning, og landsretten finder, at det herefter må påhvile Vordingborg Kommune at sandsynliggøre, at kommunen ikke har inddraget usaglige hensyn eller i øvrigt handlet ansvarspådragende ved tilrettelæggelsen og gennemførelsen af udbuddet," skriver dommerne.

De påpeger desuden, at ejendommen først blev udbudt til salg, tre måneder efter at kommunens jurist havde gjort opmærksom på, at den skulle i udbud, og med en tilbudsfrist på blot to uger. Desuden fortsatte behandlingen af hotel-byggesagen mens, ligesom kommunen også indgik lejeaftale om anløbs- og liggeplads med et andet offshore-firma, som var betinget af byggeriet af mandskabshotellet.

"Landsretten finder, at Vordingborg Kommune herved har handlet åbenbart usagligt og derved har favoriseret MMA Offshore i strid med lighedsprincippet. Fastsættelsen af tilbudsfristen på blot 14 dage og en byggefrist på seks måneder gav under de foreliggende omstændigheder ligeledes MMA Offshore en urimelig fordel," skriver dommerne.

Derefter var den eneste grund til, at sagsøgeren ikke fik erstatning, at erklæringer fra skønsmænd ikke gav grund til at mene, at hun har lidt noget tab. 

Men da sagsøgeren "har vundet den væsentligste del af sagen" og har været urimeligt stillet, skal kommunen betale hendes sagsomkostninger.

Borgmester ærgrer sig

Dommen er på kommunalbestyrelsens møde på onsdag d. 18. som en orienteringssag.

Til Sjællandske Nyheder siger Mikael Smed, at han ærgrer sig over, at landsretten vurderer hans ord som magtfordrejning.

- Jeg er ked af den måde, det bliver opfattet på, og den måde som ordene faldt på i den samtale. Det, jeg gerne ville have sagt, var, at vi fra kommunens side opstiller kriterier, når vi skulle lave udbud. Det var for at finde en køber, der kunne leve op til ambitionerne om at skabe vækst og arbejdspladser på Østmøn, siger han og tilføjer, at det ikke var ham alene, der kunne afgøre, hvem der skulle vinde udbuddet.

Kommunaldirektør Kristina Koch Sloth siger til mediet, at kommunen troede, den havde overholdt gældende regler, og at man vil forsøge at lære af sagen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet