Oliepriserne stiger fortsat efter manglende Opec+ aftale
Opec+ kunne ikke blive enige om en ny aftale for produktionen i august og fremefter.
Foto: Dado Ruvic, Reuters, Ritzau Scanpix

Oliepriserne stiger fortsat efter manglende Opec+ aftale

Opec+ kunne ikke nå til enighed om en ny aftale, efter uenigheder mellem Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Oliepriserne tog endnu et nøk opad som følge af den manglende produktionsstigning.
7. JUL 2021 9.17

I sidste uge satte Opec+ sig sammen i sidste uge for at blive enige om en ny aftale for olieproduktionen, som blandt andet skulle give grønt lys for medlemmerne til at skrue yderligere op for produktionen i august og fremefter. 

Det var ventet, at en aftale skulle ligge lige for, men en strid mellem Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater om, hvor stor stigningerne skulle være, har fået De Forenede Arabiske Emirater til stå i vejen for en ny aftale. 

De Forenede Arabiske Emirater er utilfredse med deres egen kvote, som er for lav, og det har nu fået de normalt to allierede i Opec+ til at stå skarpt overfor hinanden i det, som flere medier kalder for potentielt den største krise for gruppen siden marts sidste år, da Rusland og Saudi-Arabiens uenigheder førte til en regulær priskrig, der blot var med til at sende oliepriserne i frit fald under den første bølge af coronakrisen. 

Henover weekeden blev der ellers gjort flere forsøg for at finde et kompromis mellem De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, men i sidste ende kunne parterne ikke nå til enighed og gik hvert til sit – uden nogen aftale som resultat. 

Dermed bliver der ikke skruet op for olieproduktionen til august, hvilket blot er med til at presse oliepriserne op i et marked, hvor der er stigende efterspørgsel. 

Oliepriserne har siden november været støt stigende pånær en kort periode i marts. 

Nordsøolien står i skrivende stund til 75,3 USD per tønde, mens den amerikanske WTI-olie står i 74,2 USD per tønde. Til sammenligning var priserne omkring 45 USD per tønde ved årsskiftet.

Med udsigten til at der ikke vil blive skruet op for udbuddet, vil priserne formentligt stige yderligere i den kommende tid i takt med at efterspørgslen fortsat vokser.  Omvendt er der stor usikkerhed på markedet efter forhandlinger brød sammen, hvilket kan lægge en dæmper på handlen. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet