Overlad Nordsø-beslutningen til olieselskaberne
Foto: De Økonomiske Råd

'Overlad Nordsø-beslutningen til olieselskaberne'

Det bør ikke være politikerne, men olieselskaberne, der skal beslutte, om man skal hive olie op af Nordsøen, mener medlem af De Økonomiske Råds formandskab.
3. MAR 2020 8.15

Beslutningen om, hvorvidt den ottende udbudsrunde for olien i Nordsøen skal sættes i gang, ligger lige nu på klimaminister Dan Jørgensens (S) bord. 

For nu er beslutningen udskudt på ubestemt tid, mens der bliver presset på fra politikere fra begge sider, som enten mener, at man skal skynde sig at sætte udbudsrunden igang, eller at man skal aflyse den. 

Men ifølge Lars Gårn Hansen, medlem af De Økonomiske Råds formandskab og forsker i miljøøkonomiske problemstillinger, bør beslutningen ikke ligge hos politikerne, mens hos olieselskaberne.

- Der er en asymitri i information her. Olieselskaberne sidder med meget af den viden om, hvor meget olie, man kan forvente at finde derude, og hvad det koster at hive den op. Det er dem, der er eksperterne. Det er deres kerneforretning, det her, siger Lars Gårn Hansen.

Olieselskaberne er simpelthen bedre klædt på til at træffe beslutninger omkring Nordsøen, end politikerne er. For der er mange usikkerheder for mængden af olie, pris, omkostninger, markedssituation og meget mere. 

- I en verden af usikkerhed, sidder olieselskaberne med den bedste viden. Så det er bedst at placere beslutningen der, siger Lars Gårn Hansen.

Sæt afgifter på og lad selskaberne vælge
Når olieselskaberne sidder med den bedste viden, må staten i stedet sætte de rette betingelser for at hive olie op af Nordsøen - og så lade resten være op til selskaberne.

- Det klassiske økonområd vil være: Lad os give dem de rigtige incitamenter, og så må selskaberne finde ud af det, siger Lars Gårn Hansen. 

Han opfordrer eksempelvis til at lægge nye afgifter på olien, som afspejler de politiske klimaprioriteringer. Det vil så være under de betingelser, som staten sætter, at selskaberne må vurdere, hvorvidt det kan svare sig at hente olien op.

- De vil formentlig ende med at tage en bedre beslutning, end hvis man tog den inde i Energistyrelsen. 

Det vil derfor være afgifterne og omstændighederne, som vil være det politiske slagsmål, og ikke beslutningen om et udbud eller ej. 

- Problemet er, at hvis det er politikerne, der skal tage beslutningen, så tager de den med mindre sikker viden, end selskaberne ville. Politikerne og embedsmændene har mindre viden om forholdene og omkostningerne derude, siger Lars Gårn Hansen. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet