Politikere og DI kalder på EU-handling efter sanktions-afsløring

Politikere og Dansk Industri vil gennem EU lægge et større pres på risikolande, efter at RADIO IIII har afsløret, at danske varer for millioner havner i Rusland trods sanktioner.  
14. AUG 2024 11.25

Flere politikere samt Dansk Industri vil have EU på banen, efter at RADIO IIII har afsløret, hvordan produkter for millioner af kroner fra virksomheder som Danfoss, Grundfos og Foss er endt i Rusland trods strenge sanktioner.

De danske produkter falder alle under en særlig liste over sanktionerede højprioritetsprodukter, der ifølge EU bruges i russiske våbensystemer og landets militære industri. Produkterne er endt i Rusland via mellemmænd i blandt andet Kina, Tyrkiet og Kasakhstan. Og netop EU bør lægge et pres på de lande, hvor mellemmændene sender produkterne videre, lyder det fra Venstre.

- Vi skal have fat i de konkrete transitlande. Det gør vi allerede i stor stil, men vi har nok brug for lidt mere rygdækning fra resten af EU. Derfor er jeg enig i, at vi bør rejse det flere gange i EU-kredsen, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, til RADIO IIII.

Konservatives udenrigsordfører, Helle Bonnesen, mener også, at der nu bør skabes et større fokus på problemet i EU.

- Problemet er ret alvorligt og svært at have med at gøre. Jeg tror ikke, at det bliver løst, uden at man angriber det internationalt. Vi møder i hvert fald gerne op til en diskussion om det, og det vil jeg opfordre regeringen til at se på, siger hun.

Moderaternes udenrigsordfører, Jeppe Søe, er enig i, at problemet skal italesættes i EU, men han mener også, at det allerede sker i dag.

- Det er ikke nødvendigvis sådan, at alle er enige med Danmark. Men vores standpunkter skal da markeres igen og igen og igen i både EU og andre organisationer. Og det ved jeg da også, at vi gør, siger han.

DI: Virksomhederne kan ikke stå med opgaven alene

De berørte virksomheder er medlemmer af Dansk Industri, og organisationen mener, at både virksomheder og det politiske system skal bekæmpe omgåelsen af sanktionerne, men at der ligger et særligt politisk ansvar.

- Virksomhederne kan ikke stå med opgaven alene. Det er i høj grad også fra europæisk side, at man har ansvar for at følge op og hjælpe virksomhederne med at sikre, at deres produkter ikke havner de forkerte steder, siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

Dansk Industri foreslår helt konkret at indføre målrettede sanktioner på for eksempelvis tyrkiske og kinesiske mellemmænd for at afskrække dem fra at omgå sanktionerne.

- Der foregår en masse lovlig og god handel med de her lande, men vi skal have sat en stopper for den handel, vi ikke bryder os om, og her er målrettede sanktioner med personer, der bryder med sanktionerne, i vores optik vejen frem, siger Peter Bay Kirkegaard.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet