Polytechs CMO: Fremtiden og udfordringer for vind lige nu
Wind Energy Denmark 2022 er åbnet, og der er allerede fuld fokus på, hvad der er sket siden sidste år i Herning. Krigen i Ukraine har været med til at sætte endnu mere gang i vindkraft.
Polytechs CMO Jesper Sloth er en af deltagerne og talerne. Normalt ville kunne man forestille sig, at marketingdirektøren ville komme i firmabilen til DTU Risø, hvor konferencen løber af stablen. - men han har fulgt Green Power Denmark opfordring om at tage offentlig transport til Wind Energy Denmark 2022.
- Vi er lige kommet med toget, fortæller Jesper Sloth, der lever den grønne trend fuldt.
Hvor er vindindustrien i dag, og hvad er ufordingerne her og nu. Det vil Jesper Sloth gerne give et korte nedslag på.
- Jeg ser stilstanden som hovedproblemet lige nu. I år har der fra første til tredje kvartal været indgående ordrer på 7,7 GW indenfor vind, men hvis skal nå EU's mål til 2030, så skal vi helt op på 39 GW pr. år. Ellers når vi ikke EU's målsætning om 510 GW i 2030, lyder det fra Jesper Sloth.
Bæredygtighed er noget, der ligger ham specielt på sinde, og han mener, der er behov for en måske snusfornuftig måde at forbedre bæredygtigheden på.
- Det er lidt som et våbenkapløb, hvor der for mange forskellige varianter indenfor vindindustrien. Vi har behov for en standardisering af produkterne. Alternativet er, at der er alt for mange omskiftninger og kort levetid. Vi skal have levetiden op for at få en bedre bæredygtighed og mindre udledning af CO2. En god måde at lykkes med det er, hvis produkterne har en lang levetid, siger Jesper Sloth, der har et helt konkret eksempel:
- Det nytter ikke, hvis vi laver et produkt i bambus med lav CO2-udledning i produktionen, hvis det kun holder fem år.
Profitten mangler
Indtjening er også et smertensbarn, der ikke er glemt. Og den økonomiske situation i verden gør det ikke bedre.
- Vi er plaget af en manglende profit, hvor høje energipriser driver en høj inflation. Det giver igen højere omkostninger i hele industrien. Historisk har der været en forventning om nedadgående omkostninger over tid, men nu er vi fanget i en periode med høje lyder høje omkostninger og lave priser, lyder det fra Jesper Sloth.
Men der er nu også lyspunkter, der begynder at virke
- Vi skal have vendt den negative tendens, og vi er på vej med en stigning på 31 pct. for MW-prisen hos Vestas siden samme kvartal sidste år. Det er positivt, fastslår Jesper Sloth.
Helt godt er det dog heller ikke.
- Bagsiden af medaljen er, at højere priser betyder færre ordrer. Det er derfor, vi ser en ordrenedgang på 49 pct. i forhold til samme kvartal sidste år fx hos Vestas, konkluderer han.
Rettigheder koster i leverandørkæden
Teknologiudviklingen i leverandørkæden er et andet område, hvor Jesper Sloth ser udfordringer.
- Der bliver stadigt taget for meget i intellectual property (IP) af mølleproducenterne. Det gør teknologiudviklingen svær i hele leverandørkæden. Der er behov for, at man accepterer et IP-ejerskab i industrien, hvor der bliver sikret en deling af teknologier, forklarer Jesper Sloth og uddyber:
- Det vil give leverandørerne mulighed for at producere bedre kvalitet og minimere risikoen i leverandørkæden. Det vil samtidig betyde lavere omkostninger.