Prisen på stål og metal skyder i vejret

Der er hård kamp om råstofferne, hvilket får priserne på aluminimum, stål og kobber til at stige voldsomt. Det kan i sidste ende ramme hele værdikæden.
22. APR 2021 9.20

I løbet af det seneste år, er der opstået en overraskende hård kamp om stål, aluminimum og metaller. Det har medført en kaotisk situation med overbud, manglende varer og stigende priser, skriver DI Business. 

Det er særligt noget den danske metalleverandør Alumeco kan mærke: 

- Situationen er kaotisk lige for tiden. Der er total ubalance i udbud og efterspørgsel. Det har gjort det meget svært for os at holde varer på hylderne. Og vi risikerer at måtte skuffe kunder, siger Jakob Jespersen, salgschef fra Alumeco, der tæller både små og store danske virksomheder som sine kunder.  

Alumeco havde ellers forventet, at efterspørgelsen skulle falde i lyset af coronasituationen, men det har istedet gået stik modsat. 

Det har blandt andet medført, at prisen på aluminimum er steget med 55 pct. siden maj sidste år, mens prisen på kobber er steget med 80 pct. i samme periode. 

Et større problem er dog, at udbuddet er for lille, og det ikke blot føre til højere priser, men også overbud på leverancer og dermed usikkerhed for de danske virksomheder. 

- Du kan ikke længere regne med, at dine ordrer bliver effektueret, for måske bliver du overbudt. Det gør så også, at vi må skuffe vores kunder, siger Jakob Jespersen.

Genopretning øger efterspørgsel

Dansk Industri er opmærksom på udfordringen, der blandt andet hænger sammen med EU har antidumpingtold på stål fra Kina, ligesom at genopretningen efter corona verden over har øget efterspørgelsen. 

Det sætter i sidste ende virksomhederne under pres,  når de oplever stigende priser og usikkerhed hos underleverandørerne 

- Der er ingen tvivl om, at det stiller en del virksomheder i en meget vanskelig situation. Dels fordi produktionen bliver dyrere, dels fordi, at de simpelthen ikke kan få den stål og det aluminium, som de har brug for, siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Han erkender dog, at det ikke er en situation, man let kan løse. 

- Samtidig er det svært at argumentere for, at vi blot åbner op for de kinesiske virksomheder, der i mange tilfælde holdes oppe af uretmæssig statsstøtte, som vi både fra amerikansk og europæisk side har besluttet os for ikke længere at finde os i, siger Peter Bay Kirkegaard.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet