Professor: blykoncentrationer bør undersøges
Sådan så det ud i oktober 2020, hvor virksomheden M.A.R.S. fik et strakspåbud for, at der kom sundhedskadeligt røg i filteret hos medarbejderen. I dag bliver M.A.R.S. spøgefuldt kaldt "Lille-Bangladesh" af frederikshavnerne på de sociale medier, for landet i Asien ophugger skibe på strandet under kummerlige forhold.
Foto: Aktindsigt hos Arbejdstilsynet.

M.A.R.S.:
Professor: blykoncentrationer bør undersøges

Ophugningsvirksomheden i Frederikshavn har siden 2020 fået tre påbud af Arbejdstilsynet om skærebrænding. Ekspert anbefaler undersøgelse, da selv små mængder bly kan have indvirkning. M.A.R.S.'s direktør tegner et andet billede af sikkerhedskulturen.
12. MAR 2024 15.59

I Frederikshavn er virksomheden M.A.R.S. kommet i mediernes søgelys efter en artikelserie i Nordjyske om sikkerheden. I går kunne DOI.dk afdække, at underleverandøren Nocmarine huser migrantarbejdere ulovligt i en lejet DSB-bygning, hvor beboelse ikke er tilladt.

DOI.dk kan efter en aktindsigt hos Arbejdstilsynet fortælle om tre påbud, der bekræfter sikkerhedsproblemerne hos M.A.R.S. Skærebrændingen i forbindelse med ophugningen af boreplatforme og skibe var grunden til det første strakspåbud fra tilsynets side i oktober 2020. Her blev to ansatte udsat for røg, og her var masker slet ikke nok beskyttelse. Arbejdstilsynet skrev sådan her i sit strakspåbud:

"De ansatte udsættes for de sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stoffer og materialer i røgen, fordi filtrene i turboenheden ikke effektivt absorberer de sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stoffer og materialer i røgen.

Overskridelser af blykoncentrationer i luften

Trods bemærkningerne fra Arbejdstilsynet i 2020 var der i november 2023 igen problemer med skærebrændingen hos virksomheden. Her kunne Arbejdstilsynet konstatere, at blykoncentrationen ved to af virksomhedens skærebrændere var overskredet efter en ekstern rådgiver havde foretaget målinger i september 2023. Grænseværdien for luftens indhold af bly er 0,05 mg Pb/m³. Men målingerne viste, at to skærebrændere, såkaldte burnere, overskred grænseværdien.

Burner 2: 0,06 mg Pb/m³
Burner 5: 0,15 mg Pb/m³

Overskridelserne er dermed henholdsvis 0,01 mg Pb/m³ ved "Burner 2", mens den er hele 0,10 mg Pb/m³ "Burner 5". Derfor fik M.A.R.S. et påbud om at sikre, at luftens indhold af bly ikke overskred grænseværdien på 0,05 mg Pb/m³. Det fremgår ikke af aktindsigten, om der var blevet taget målinger ved flere skærebrændere.

Ved samme besøg fik virksomheden dog endnu et påbud, om at medarbejdere, der havde været udsat for blyindhold i luften over 75 mikrogram Pb/m³, blev helbredsundersøgt. Aktindsigten viser dog, at M.A.R.S. under Arbejdstilsynets besøg ikke kunne fortælle, hvilke medarbejdere, der havde arbejdet ved "Burner 5", og derfor skulle helbredsundersøges.

Ekspert: Arbejdet med brænderne bør foregår i et lukket system

På SDU er Philippe Grandjean professor i miljømedicin, og han kender i høj grad noget til, hvad det kan betyde at blive udsat for blykoncentrationer. Selvom professoren ikke kender de præcise omstændigheder omkring blykoncentrationerne hos M.A.R.S., findes ufarlige blykoncentrationer ikke.

- Bly er et af de få stoffer, hvor vi simpelthen ikke har kunnet sætte en sikker grænseværdi. Med tiden har vi nemlig opdaget, at bly også er giftigt selv ved såkaldt "lave" koncentrationer, forklarer Philippe Grandjean.

Umiddelbart er to grupper særligt sårbare, men voksne mænd går slet ikke fri.

- Det er især farligt for gravide og børn. Men også voksne mænd er sårbare. Det drejer bl.a. om evnen til at danne nye blodlegemer, skadelige påvirkninger på fertiliteten og på lever og hjerne, fortæller professoren og kommer med et råd:

- Så jeg vil helt klart tilråde, at arbejdet med brænderne foregår i et lukket system, så ingen udsættes for bly.

Om blykoncentrationerne har betydning for miljø og mennesker uden for virksomhedens område, som en strand, er uvis.

- Om det så når ud i omgivelserne; må undersøges nærmere, for i givet fald kunne forureningen nå de særligt sårbare, herunder børn, konkluderer professoren.

M.A.R.S.-direktør: Der er styr på sikkerheden

M.A.R.S.'s direktør Kim Thygesen er ked af den seneste tids medieomtale, og det er ikke et billede, som han kan genkende. Påbuddene om blykoncentrationer i luften er afsluttet.

- Alt er lukket og godkendt af arbejdstilsynet. Vi har et godt samarbejde med Arbejdstilsynet, og vi bliver bedre og bedre til sikkerheden. Og Arbejdstilsynet har været en hjælp, forklarer Kim Thygesen om en udvikling, der er gået stærk siden åbningen i 2019.

- Vi har rapportering af høj kvalitet, og vi har lavet tiltag i området omkring "Burner 5". Men det har også meget med adfærden hos den enkelte medarbejder at gøre.

Der bliver nemlig foretaget målinger hos hver enkelt medarbejder.

- Der er måling både i masken og ved filteret ved hver enkelt medarbejder, og de får taget blodprøver hver sjette måned. Derfor kan vi se, hvis der er en medarbejder der udviser usikker adfærd, forklarer direktøren.

Det kan ganske enkelt være, at en ryger tager masken af for at ryge, selvom det ikke er tilladt. Der bliver givet advarsler, og ved tredje advarsel venter en fyring. Men Kim Thygesen ser nu en positiv udvikling fra begyndelsen.

- Vores folk er blevet gode til sikkerheden, og vi arbejder hårdt med sikkerhed hver eneste dag. Men safety culture er et langt sejt træk, hvis man ikke arbejder med det hver eneste dag, som vi gør, forklarer han.

Artikelserien i Nordjyske om sikkerheden er han ked af.

- De fleste af deres eksempler er helt tilbage fra folk, der var her i 2020, siger Kim Thygesen og kommer med en åben invitation:

- Kom og se, hvordan vi gør, vi vil gerne vise frem. 

Sikkerhedsudviklingen har nemlig været igennem en udvikliing, hvor de ansatte skulle lære at indrapportere nærved-ulykker og farlige sitautioner.

- I begyndelsen fik folkene Mars og is, så vi kunne få dem til at udfylde deres oberservations cards. Nu kører det af sig selv, og vi får cirka 50 indrapporteringer om måneden helt af sig selv. De ansatte kan enten gøre det annonymt eller med navn, forklarer Kim Thygesen.

DOI.dk's artikel fra i går om ulovligt beboelse i en DSB-bygning af M.A.R.S-underleverandøren Nocmarines medarbejdere er der også taget hånd om.

- Vi har bestilt en full audit på firmaet, så den bliver lavet til april. Her kommer alt fra lønsedlerne til at blive tjekket, lover Kim Thygesen.

Den bestilte audit kommer først til at foregå til april, for det er interne medarbejdere der laver den, og de har ikke tid inden da.

Professor Philippe Grandjeans råd om skærebrænding bør foregå i lukket system og råd om undersøgelse, har Kim Thygesen ingen kommentar til.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet