PtX-brændstoffer kan nu få grønt certifikat i Danmark

Energistyrelsen har forhåndsgodkendt en certificeringsordning, så danske Power to X-producenter kan få certificeret grønne PtX-brændstoffer.
8. JUL 2024 10.16

Der er flere større PtX-anlæg, som snart er på vej i drift i Danmark, nogle allerede i år. Men udsigterne til at de kommende producenter af grønne brændstoffer kunne få officielt stempel for at deres brændstoffer rent faktisk er grønne har til PtX-producenternes bekymring ladet vente på sig.  Det skyldes, at  at Europa-Kommissionen endnu ikke har godkendt certificeringsordningerne for PtX-brændstoffer.

Men nu kommer Energistyrelsen disse producenter til undsætning. Således har styrelsen forhåndsgodkendt en certificeringsordning, så danske Power to X-producenter kan få certificeret grønne PtX-brændstoffer. Certificeringsordningen skal gøre kunder forvisset om, at PtX-brændstofferne reelt reducerer drivhusgasudledningerne

- Der er brug for sikkerhed for de danske PtX-projekter, da der allerede er mange millioner investeret i at etablere grøn brændstofproduktion i Danmark. Markedet er i en meget tidlig fase, og de aktører, der er kommet tidligt ud af starthullerne, bør ikke forsinkes på grund af manglende mulighed for certificering, siger Sidsel Horsholt, kontorchef i Energistyrelsen.

En certificeringsordning godkendt

Konkret har Energistyrelsen efter henvendelse fra danske PtX-producenter indgået i dialog med certificeringsordningen The International Sustainability and Carbon Certification EU (ISCC EU). ISCC EU er en af flere certificeringsordninger, der lige nu afventer Europa-Kommissionens godkendelse for at kunne certificere grønne PtX-brændstoffer.

På baggrund af en konstruktiv dialog har Energistyrelsen valgt at forhåndsgodkende certificering af PtX-brændstoffer under certificeringsordningen ISCC EU. Det betyder, at danske PtX-producenter og -aftagere allerede nu kan påbegynde processen med at blive certificeret. Dette sikrer regulatorisk sikkerhed for de PtX-producenter, der forventer at starte produktion snarligt.

Energistyrelsens forhåndsgodkendelse gælder, indtil Europa-Kommissionens godkendelse foreligger. Dette forventes at ske i indeværende år, hvorfor den danske forhåndsgodkendelse vil være en kortsigtet overgangsløsning. Derefter vil certificeringen til enhver tid følge reglerne godkendt af Europa-Kommissionen. Forhåndsgodkendelsen gælder kun certificeringsordningen ISCC EU. Ønsker danske PtX-producenter eller –aftagere at blive certificeret under en anden certificeringsordning, skal ordningen først godkendes af Energistyrelsen. 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet