Regeringen fremlægger strategi for elektrificering af Danmark

Teoretisk set kan 60 pct. af vores CO2-udledninger kan elektrificeres, viser regeringens udspil til en ny strategi for elektrificeringen af samfundet.
29. JUN 2021 13.46

Hvis Danmark skal nå i mål med at reducere drivhusgasudledningerne med 70 pct. i 2030, kræver det, at store dele af vores samfund bliver elektrificeret. Nu lægger regeringen sit udspil til en strategi, der sætter en retning for elektrificeringen af samfundet.

Strategien indeholder otte konkrete pejlemærker, som regeringen mener er afgørende i overgangsfasen fra et fossildrevet til et eldrevet samfund. Derudover kortlægger strategien tre scenarier for elektrificering fordelt på transportsektoren, industrien og husholdningerne frem mod 2030.

Scenarierne viser, at en øget elektrificering af samfundet vil kunne bidrage væsentligt til indfrielsen af 70 pct.-målsætningen. Samtidig viser strategien, at der på længere sigt er et samlet teoretisk potentiale for at reducere vores CO2-udledninger med 60 procent gennem enten direkte eller indirekte elektrificering.

Elektrificering kan være det største enkeltstående bidrag til indfrielsen af vores klimamålsætninger. I transportsektoren er der især mulighed for at reducere drivhusgasserne ved at få flere bilister over i en elbil, mens det i vores hjem handler om at skifte olie- og gasfyr ud med en klimavenlig varmepumpe.

- Potentialet er på sigt enormt. Det er klart, at det kommer til at tage tid at udskifte vores opvarmning og biler til grønnere løsninger, og vi udvikler heller ikke nye teknologier eller udbygger infrastrukturen med et snuptag. Strategien sætter en overordnet ramme for de mange politiske tiltag de kommende år, og den giver erhvervslivet en ramme at arbejde ud fra, så vi sikrer flere grønne arbejdspladser og mere grøn eksport, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Til efteråret vil regeringen fremlægge en Power-to-X-strategi og en gasstrategi, ligesom kommissionen for en grøn skattereform præsenterer sin første delrapport, der vil give den første pejling på en CO2-afgift. Desuden vil regeringen fremlægge en lang række analyser. Alt sammen tiltag, der vil bidrage til elektrificeringen af Danmark.

Brug for mere vedvarende energi

Både Dansk Energi og Wind Denmark har efterlyst en strategi for, hvordan Danmark skal sikre nok vedvarende energi til de kommende klimaambitioner.

Beregninger fra Dansk Energi viser, at klimamålet kræver at der opstilles 600 MW vedvarende energi på land om året, hvilket Danmark lige nu er et pænt stykke fra at nå. Derudover har Energistyrelsen i sidste uge sat Hesselø Havvindmøllepark på foreløbig pause efter udnersøgelser af havbunden, hvilket har fået Wind Denmark til at kræve en ny vurdering af, hvordan Danmark skal nå 2030-målene. 

Regeringens udspil til en strategi for elektrificering tager ikke direkte fat på kritikken, men regeringen skriver, at der senere i 2021 vil blive afholdt teknologineutrale udbud, som vil understøtte udbygningen af vedvarende energi på land. Samtidig vil der i 2022 blive præsenteret en støttefrihedsanalyse, som skal analysere markedets udvikling for at afklare, om der fortsat er behov for teknologineutrale udbud efter 2021, fremgår det af udspillet. 

Regeringen skriver desuden, at selvom vind- og solenergi på land er billigst, så står man midt i et "paradigmeskifte" i forhold til energiproduktion, som blandt andet gør sig gældende med de kommende energiøer. 

"Havvindmøller kan i højere grad end andre energikilder placeres ude af syne for borgerne, og strømmen fra havvindmølleparker kan føres direkte til vores nabolande i Europa ude på havet og dermed mindske behovet for elinfrastruktur på land," står der i udspillet. 

Klimaneutralitet kræver mindst fordobling af el

Stigningen i elforbruget er forbundet med betydelig usikkerhed, men et illustrativt skøn er mellem en fordobling og tredobling af vores nuværende elforbrug. En fordobling af energiforbruget vil være cirka 60 TWh om året, hvilket er lavt skøn i forhold til klimaneutralitet. Ved et højt skøn er forbruget cirka 120 TWh årligt.

Elproduktionen fra havvindenergi udgjorde i 2020 i alt 6,6 TWh, hvilket svarer til det årlige elforbrug fra omkring 1,65 mio. danske husstande.

Hvis elforbruget øges med f.eks. 60 TWh som følge af elektrificering, ville der skulle udbygges med vedvarende energi svarende til enten yderligere 15 havvindmølleparker på størrelse med Thor Havvindmøllepark eller solcellemarkanlæg på godt 800 km2 land – et område større end Bornholm. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet