Regeringen vil være AI-verdensførende i den offentlige sektor
Digitaliseringsminister Caroline Stage (M) og finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer "Strategisk indsats for kunstig intelligens - Et styrket fundament for ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens i Danmark" på et pressemøde i København.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Regeringen vil være AI-verdensførende i den offentlige sektor

Kunstig intelligens er ikke blot et marked for techgiganter. Det kan "forandre livet for ganske almindelige mennesker her og nu".
2. DEC 2024 14.36

Regeringen mandag lanceret sin strategiske indsats for kunstig intelligens - også omtalt som AI (Artificial Intelligence, red.) - på et pressemøde.

- Det, vi gerne vil med vores initiativ, er at bringe kunstig intelligens tættere på borgerne, siger finansminister Nicolai Wammen (S), der kalder potentialet "enormt".

Finansministeren er ved præsentationen på Aalborg Universitet i København flankeret af digitaliseringsminister Caroline Stage (M).

- Vi har alle forudsætninger for at tage styringen her. Danmark har altid været blandt de bedste til at tage ny teknologi til os, siger hun. 

Regeringen har i strategien blandt andet en vision om, at "Danmark skal være verdensførende inden for kunstig intelligens i den offentlige sektor". For her kan kunstig intelligens være med til at "frigøre arbejdskraft, reducere administration og øge kvaliteten".

Et af fire initiativer i strategien er derfor at nedsætte en embedsmandsgruppe, der til marts skal komme med et mål for, hvor mange årsværk i den offentlige sektor der kan frigøres ved hjælp af kunstig intelligens frem mod 2030. Embedsmandsgruppens opgave er at lande et sted mellem 10.000 og 99.999 årsværk.

- Det her handler om, hvordan vi bruger vores dygtige medarbejderes tid bedst. I regeringen vil vi meget gerne, at vi bruger færre medarbejdere på administration og flere medarbejdere ude hos borgerne. Der er AI ét af værktøjerne til det, siger Nicolai Wammen.

Strategien indeholder også statslig støtte til udviklingen af målrettede sprogmodeller, der kan være bagtæppe for eksempelvis chatbots, som kan bruges i den offentlige sektor og hos private virksomheder.

En sprogmodel bliver eksempelvis benyttet af den populære chatbot ChatGPT, så chatbotten kan svare og skrive på en måde, der minder om menneskeskabt tekst. Udviklingen af danske sprogmodeller kommer til at foregå hos flere af landets universiteter og Alexandra Instituttet i samarbejdet Danish Foundations Models. I alt er der til initiativerne i strategien afsat over 100 mio. kr. frem til 2027.

jel /ritzau/

Tilmeld dig nyhedsbrevet