Rektorer: Kandidatreform vil have negativ indvirkning på klimamål
De to universiteter Danmarks Tekniske Universitet og IT-Universitetet står til at miste 6,8 pct. af deres studerende som følge af politiske forhandlinger om en kommende kandidatreform. Det viser nye oplysninger, som Weekendavisen for nylig kunne offentliggøre. Det skriver DTU og IT Universitetet i en fælles pressemeddelelse.
Nedskæringerne rammer, selvom Uddannelses- og Forskningsministeriets egne tal viser, at DTU og ITU har den laveste dimittendledighed i landet. Samtidig er erhvervslivets efterspørgsel på ingeniører og IT-specialister tårnhøj.
- Det er paradoksalt, at man vil skære der, hvor behovet er allerstørst. Samfundet har mere end nogensinde brug for tekniske specialister til at sætte fart på den grønne omstilling og til at fremme digitaliseringen. Det viser tallene jo med al tydelighed, siger rektor på DTU Anders Bjarklev.
Forfejlet strategi
Formålet med den politiske aftale er at styrke forbindelsen mellem uddannelser og arbejdsmarked. Men ifølge de to universiteter modarbejder den kommende dimensionering netop det formål.
- Virksomhederne, særligt i Region Hovedstaden, skriger på flere specialister inden for IT. Vi har allerede svært ved at imødekomme dem, og det her vil gøre det endnu sværere, siger rektor for IT-Universitetet Per Bruun Brockhoff.
DTU og ITU påpeger, at hvis regeringens strategi med dimensioneringen er at få flere unge til at søge ind på uddannelser som pædagog, lærer eller sygeplejerske, er denne strategi forfejlet.
For nylig kunne fagforeningen DM dokumentere, at hidtidige dimensioneringer ikke har resulteret i, at flere unge er rykket over på de store velfærdsuddannelser. Tværtimod har dimensioneringen medført en øget konkurrence om de mest eftertragtede universitetsuddannelser.
- Det virker hovedløst at fortsætte en linje, som frem for at løse et problem, skaber en række nye. Vi forudser i hvert fald et stort problem med at nå de klimamål, regeringen har fastsat, hvis vi ikke må uddanne de specialister, der er brug for, siger Anders Bjarklev.
jel