Energiø: Onshore infrastruktur:
Sådan ser timelinen ud til endnu en mulig omformerstation i Vejen Kommune
Nyheden kom lige op til påske. Energinet anbefaler endnu en omformerstation ved Revsing, der ligger i Vejen Kommune, hvor en del af den kommende strøm fra fremtidens energiø i Nordsøen skal ledes hen. Revsing er forvejen ved at få en omformerstation til Viking Link elforbindelsen mellem Danmark og England. Da planerne om den første omformerstation blev offentliggjort udløste det modstand fra naboerne. En af de dengang utilfredse familier har i dag svært ved at forholde sig til endnu en omformerstation
- Det ligger langt ude i fremtiden, og det er jo heller ikke sikkert, den kommer til at ligge i Revsing, lyder det i påskedagene fra familien, der afventer for nu.
Måske det er ordet energiø, der får familien til at tænke, at det er en fjern fremtidsvision, men planerne om en omformerstation til Nordsøens energiø tættere på.
Hos Energinet er Hanne Storm Edlefsen vicedirektør for både Østersøens og Nordsøens energiøer. På hendes skrivebord planerne er helt konkrete, og der er allerede en tidslinje på plads.
- Nu er vi i den fase, hvor vi er i dialog med kommunen, så kommer der høring. Det betyder, at en beslutning kan blive taget i sidste halvdel af 2023, og de endelige godkendelser kan være på plads i begyndelsen af 2024. Så kan vi begynde med gravearbejdet i førstekvartal 2025. Omformerstationen kan så stå færdig ved udgangen af 2028, forklarer Hanne Storm Edlefsen.
Fleksibel fremtidsplan og eksport af grøn strøm
Omformerstationen der er på tegnebrættet kommer til at have en kapacitet, der passer til de tre GW, som energiøen er planlagt til at blive. Men planerne om energiøen er stadig flydende, og det er der en god grund til.
- Vi laver ikke en 15-årsplan, og det er med vilje, når tingene ændrer sig hele tiden, fortæller Hanne Storm Edlefsen, der også allerede nu ved, at energiøen kommer til at blive lidt større end de tre GW.
Mens den anbefalede omformerstation i Revsing dækker behovet for tre GW, så er det langt fra sikkert, at der bliver brug for endnu en omformerstation. En del af den grønne strøm fra energiøen kommer nemlig aldrig til at skulle igennem en omformning.
- Vi ved allerede nu, at der er et stort behov for grøn strøm i Tyskland, Holland og Belgien, som så kommer til at blive ledt direkte derned gennem kabler. En del af strømmen kommer også til at blive brugt til PtX. Det kommer enten til at ske på land, men måske også på energiøen, fortæller hun.
Skulle der alligevel senere blive behov for en omformerstation mere, når energiøen på et tidspunkt bliver udbygget til ti GW, så ligger en placering i Revsing ikke i kortene.
- Hvis der på et tidspunkt bliver behov for en omformerstation, så vil det give mest mening at placere den et andet sted. Det kunne være et af de andre steder, som vi har foreslået nu, fortæller Hanne Storm Edlefsen slutteligt.