Se de seks PtX-projekter, der er indstillet til 850 mio. kr. støtte

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har afsat 850 mio. kr. til projekter, der kan udvikle bæredygtige brændstoffer til skibe, fly, lastbiler og tung industri og indstiller seks danske projekter til at modtage støtte.
22. JUN 2021 14.02

- Vi afsætter pengene for at give de danske virksomheder de bedste forudsætninger for at udvikle Power-to-X-teknologi og være med til at kickstarte produktionen af grønne brændstoffer. Det kommer ikke kun Danmark til gavn, men også hele Europa, kunne klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fortælle i sidste uge, efter regeringen og et bredt flertal i Folketinget afsatte 850 mio. kroner til udviklingen af danske Power-to-X-projekter i Danmark og EU. 

Midlerne afsættes til et fælleseuropæisk projekt om grøn brint, et såkaldt IPCEI, der har til formål at understøtte store, transnationale udviklingsprojekter, som kan komme hele Europa til gavn.

- Vi skal sørge for, at det bliver danske virksomheder, der bliver kaldt på, når det drejer sig om at knække koden til fremtidens grønne brændstoffer både i Europa og i verden. Derfor er jeg glad for, at regeringen har fået opbakning til, at vi kan give udviklingen og produktionen et rygstød. Det vil styrke vores eksport, skabe flere grønne arbejdspladser og rykke os endnu et skridt på vejen til at indfri vores klimambitioner, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Erhvervsstyrelsen har vurderet de i alt 10 indkommende ansøgninger og har på den baggrund inviteret følgende 6 projekter til at deltage i det kommende europæiske matchmakingforløb som direkte IPCEI-partner:

  • Blue Seal, repræsenteret af Ballard Power Systems
  • Green Fuels for Denmark, repræsenteret af Ørsted
  • Green CCU Hub Aalborg, repræsenteret af REintegrate
  • HySynergy, repræsenteret af Everfuel
  • HØST, repræsenteret af Copenhagen Infrastructure Partners
  • PtX@EIIS, repræsenteret af GreenLab Skive

Processen med at matche de seks danske projekter med andre landes projekter begyndte i begyndelsen af juni, og den endelige udvælgelse forventes i juli.

Vigtigt skub fremad

I fremtiden forventes markedet for grøn brint at udgøre en betydelig del af det samlede energimarked.

- Det er en meget vigtig aftale. Den giver danske virksomheder et skub fremad i forhold til udviklingen af grøn brint og Power-to-X, så grønne brændstoffer kan blive et konkurrencedygtigt alternativ til fossile brændsler, siger politisk direktør i DI Emil Fannikke Kiær. 

Aftalen finansieres med midler fra bl.a. corona-reserven på finansloven for 2021, Forskningsreserven, Eksportpakke 2 og fra puljen til grundbeløbets ophør på decentrale fjernvarmeværker.

Lars Aagaard, administrerende dirketør hos Dansk Energi, understreger dog, at det kan vise sig, at der er brug for flere tiltag og yderligere finansiering, såfremt alle danske projekter kommer gennem det europæiske nåleøje.

– Danmark har billig grøn el, vi har teknologileverandører, vi har store transportvirksomheder og et velfungerende energisystem. Derfor har vi alle muligheder for at huse dele af den globale industri, der vil opstå ved europæisk sats på grøn brint. Men det kræver, vi indgår i et europæisk samarbejde om teknologiudvikling, og at der løbende følges op med nationale politiske tiltag, siger han.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet