Servicehavn for offshore vind – men fiskeriet er stadig rygraden
Havnedirektør Poul Erik Jessen ser rigelig mulighed for, at Hvide Sande bliver servicehavn for endnu flere vindmølleparker i fremtiden. Her er to vindmølleinstallationsskibe i havnen foran vindmøllerne, der tilhører byens fjernvarme.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Hvide Sande Havn:
Servicehavn for offshore vind – men fiskeriet er stadig rygraden

Havnedirektør Poul Erik Jessen satser på arbejde for havnen med den grønne omstilling. Konkurrencen er tilstede, men han er overbevist om, at der bliver nok til alle vestkystens havne, når der kommer flere vindmøller og energiø.
2. MAJ 2022 10.15

Der er liv i Hvide Sande allerede i forårsmånederne, selv på de råkolde dage, hvor solen ikke kigger frem. Det er en summen af liv, de tyske turister er for længst kommet, og der er sildefiskende turister næsten uanset, hvor man kigger hen.

Samhørigheden mellem by, havn, turister og erhvervsfiskerne er der allerede. At Hvide Sande netop har tabt konkurrencen om at blive servicehavn for den kommende havvindmøllepark Thor til Thorsminde Havn, gør ikke så ondt på havnedirektør Poul Erik Jessen. Dels er havnen allerede servicehavn til vindmølleparken Horns Rev 3, og den bliver det til Vesterhav Nord & Syd.

- Der kommer til at blive rigeligt arbejde til alle Vestkystens havne. Afstanden ud til Thor er en time mindre hver vej, og det var vist det, der gjorde udslaget, forklarer havnedirektøren.

Men der er rigeligt at glæde sig over allerede i Hvide Sande, og det har noget med Vattenfalls kommende operations & maintenance center at gøre.

- Vi har jo allerede lavet aftalen med Vattenfall, der etablerer deres O&M center her i byen med en forventet opstart i foråret 2023. Vi forventer, der kommer 56 direkte arbejdspladser ud af det. Samtidig regner vi med, at det kan give op til 30 ekstra arbejdspladser hos underleverandørerne her i byen, fortæller Poul Erik Jessen.

Selvom Thor er tabt, så er ambitionerne dog fuldt der til at vinde andre projekter.

- Vi skal arbejde målrettet med offshore. Der ligger et kæmpe potentiale her for os. Jeg tænker både på energiøen og kommende vindmølleparker. Det kunne også eventuelt være CCS, siger Poul Erik Jessen, der understreger, at fiskeriet er og bliver en væsentlig del af Hvide Sande Havn.

- Det er ingen hemmelighed, at fiskeriet er udfordret, men vi vil på ingen måde afvikle fiskeriet. Tværtimod vil vi stå sammen med fiskerne med at udvikle alle elementer i fiskeriet værdikæde. Der skal være en optimal havneinfrastruktur for fiskerne. Her tænker jeg hele værdikæden fra fisken bliver fanget, til den er ude ved slutbrugeren, siger han.

Byen, havnen og turismen

- Sådan så det ud, siger Poul Erik Jessen, der viser mig et fotografi af Hvide Sande Havn i 1932, hvor havnen var blevet bygget forinden.

Det gav gode forhold for fiskerne i 1930’erne og det med en grund til, at by, havn og fiskeri hører sammen den dag i dag.

- Byen og havnens er hinandens nødvendige forudsætning. Derfor møder vi som havn utrolig stor velvilje og forståelse. Man støtter og accepterer havnen. Det betyder også meget for turismen, der er en aktiv havn med fiskerierhvervet her. Vi som havn er en væsentlig rolle i, at der er en udvikling af byen, siger Poul Erik Jessen, der tiltrådte stilling i august måned 2021. Han har blandt andet tidligere været teknisk chef i Aarhus Havn.

Der er for direktøren heller ingen tvivl om, at der er omårder, der ikke passer til Hvide Sande Havn.

- Vi er gode til servicen med offshore vind. Vi har ikke oplandpladsen til at blive udskibningshavn. Det er ikke et område, som vi forventer os noget af. Det er der andre som Esbjerg Havn, der er gode til, siger Poul Erik Jessen slutteligt.

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet