Siemens Gamesa: Sådan ser fremtiden ud for underleverandører i vindmøllebranchen
Et materiale står allerede helt fremme i køen til at blive grønnere, og det er stål. Alt efter model og producent så udgør stål mellem 60 og 80 pct. af hele møllens masse. (arkivfoto.)
Foto: Philip Reynaers/SIPA/Ritzau Scanpix

Bæredygtighed:
Siemens Gamesa: Sådan ser fremtiden ud for underleverandører i vindmøllebranchen

Lederen af mølleproducentens indkøbs- og bæredygtigafdeling fortæller om selskabets vej en fossilfri fremtid, og hvad det betyder for underleverandørerne i hele verden
26. SEP 2022 14.08

Målsætningen fejler intet hos Siemens Gamesa, for selvom om verdens andenstørste mølleproducent allerede gør verden grønnere med hver eneste produceret vindmølle, så er det ikke nok. Ambitionerne er nemlig meget højere.

- Vi er et rigtigt godt sted sammenlignet med andre industrier. Men det ændrer ikke på, at vi skal være endnu bedre og fortsætte den planlagte vej til dekarbonisere vores fodaftryk. Det er en vej, som vi tager sammen med vores underleverandører, fortæller Dr. Maximilian Schnippering, der leder Siemens Gamesas team for leverandørkædens bæredygtighed.

Det er en kæmpe kæde af meget forskellige leverandører.

- Vi har 20.000 leverandører i mere end 50 lande. Det er en af vores prioriteter at gå sammen med leverandørerne og finde muligheder for forbedringer. Vi sigter mod at få vores leverandører med på vores dekarboniseringsrejse, så vi sammen kan finde forbedringer og nå målet om netto nul udledning i 2040, fortæller Maximilian Schnippering.

Det er en prioritet, der afspejler det partnerskab, som Siemens Gamesa har med sine leverandører. Hele værdikæden skal nemlig engageres, hvis målet skal opnås. Det stiller også krav til leverandørerne.

- Den perfekte leverandør arbejder mod dekarbonisering fra to sider. Der skal arbejdes både kort og langsigtet. Det betyder, at vi anbefaler øget gennemsigtighed nu med deres aftryk og samtidig langsigtet ved at udvikle målsætninger med science based targets, forklarer Maximilian Schnippering.

Selve begrebet bæredygtighed har udviklet sig gennem de sidste år. Bæredygtighed har udviklet sig til at dreje sig om miljø, sociale og helt hen til det enkelte lands styreform. I dag omfatter det bæredygtige endda brud på menneskerettighederne.

- Vi har udviklet et finmasket risk & performance managementsystem hos Siemens Gamesa.

- Alle leverandører forpligtiger sig til vores code of conduct, og de bliver konstant screenet. Vi bruger forskellige eksterne leverandører til at vurdere vores leverandøres performance indenfor bæredygtighed, fortæller Maximilian Schnippering, der har skrevet sin PhD om forholdet mellem virksomheders sociale og finansielle performance.

- Samtidig med at vi vurderer leverandørernes bæredygtighedsniveau, så har vi fundet en række fokusområder, hvor vi går længere end til Tier 1 leverandører fx med smeltediglerne og miner, forklarer han.

Krigen i Ukraine har også markeret i skifte, for den har betydet, at en ”new risk” vurdering er blevet implementeret i Siemens Gamesa. Nu vurderes den højere risiko fx for krig i ikke demokratiske lande og indblanding i finansiel støtte til krig eller andre konflikter. Med de højere standarder og krav opstår der nye udfordringer. Nogle råvarer bliver nemlig kun udvundet i Kina, og disse råvarer vil meget hurtigt blive en mangelvare, hvis Kina eksempelvis skulle blive sanktioneret af EU.

- Indtil for få måneder siden var det ikke slet ikke et emne. Nu kigger vi fokuseret på vores leverandørkæde og spørger hver gang: Er der en risiko for, at det her land kunne blive udsat for sanktioner, og hvilke konsekvenser ville det have for Europas grønne omstilling, siger Maximilian Schnippering

De afgørende skridt

En vindmølle består af flere tusind forskellige dele, men ganske få dele er helt afgørende, når det drejer sig om CO2-udledning.

- Med mindre end 50 dele af vindmøllen kan vi reducere udledningen af CO2 med hele 80 pct., fortæller Maximilian Schnippering.

Et materiale står allerede helt fremme i køen til at blive grønnere, og det er stål. Alt efter model og producent så udgør stål mellem 60 og 80 pct. af hele møllens masse.

- Hvis vi erstatter det konventionelle stål med grøn stål, så vil det være en betydelig forbedring. Normalt udledes der cirka to ton CO2 for hver produceret ton stål. Ved grøn stål, kan udledningen reduceres til under 0,5 ton CO2 per produceret ton stål.

I de kommende år vil vi tilbyde vores kunder denne mulighed, så de kan vælge grøn stål eller den konventionelle, fortæller Maximilian Schnippering.

Det er et svært valg for kunderne, for den grønne stål er dyrere og lever op til langt højere krav end dagens lovgivning kræver. Her ville lovgivning på EU-niveau kunne gøre en afgørende forskel.

- Vi anbefaler og støtter lovgivning, der afspejler kvalitative kriterier som bæredygtighed ved siden af prisen som afgørende faktor, siger Maximilian Schnippering.

Der er en ting, der er vigtig, for eksperter der arbejder med bæredygtighed hver dag.

- Bæredygtig er for vigtig til, at man må bebrejde hinanden for ikke at gøre det godt nok. I stedet skal vi alle arbejde sammen og adressere de rette emner. Mellemmenneskelige fællesskaber sammen med virksomhederne kan skabe det fokus på den rette lovgivning, der gør det muligt at nå bæredygtighedmålene, forklarer Maximilian Schnippering.

Siemens Gamesa har i maj måned 2022 tilsluttet sig det internationale SteelZero, der bliver ledet af Climate Group sammen med Responsible Steel, Iberdrola,Vattenfall, BA Wind, Volvo A.P. Møller Mærsk samt Ørsted.

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet