Statsrevisorer: Danmark kan glippe klimaeffekt fra dyre programmer
Konservatives Mette Abildgaard er formand for Statsrevisorerne, hvor der er bekymring for transparensen i store beløb, der deles ud til grønne projekter. (Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Statsrevisorer: Danmark kan glippe klimaeffekt fra dyre programmer

Ministerier har ikke sikret gennemsigtighed, når der deles milliarder ud til grøn omstilling, mener vagthund.  
19. MAR 2024 8.11

Der uddeles milliarder til klima- og energiprojekter fra grønne programmer under ministerierne, men det er svært at følge med i, hvor meget klimagavn Danmark får for pengene. Det mener Statsrevisorerne der i en ny beretning finder den manglende gennemsigtighed i tilskuddene utilfredsstillende.

Statsrevisorerne udtaler, at der er risiko for, at tilskud for i alt 6,2 mia. kr. fra tre grønne programmer under tre ministerier ikke er givet til projekter med de størst mulige grønne effekter. At noget er utilfredsstillende, svarer til en middel kritik på Statsrevisorernes skala. Statsrevisorerne har ti grader af kritik, der går fra positiv kritik til skarpeste kritik.

- Statsrevisorerne påpeger, at den begrænsede viden om effekt gør det vanskeligt for bestyrelser, ministerier og Folketinget at vurdere, om programmerne virker efter hensigten, eller om der er behov for at ændre eller justere tilskudsordningerne, skriver Statsrevisorerne.

Vil have mere opfølgning 

De tre programmer hører under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Miljøministeriet. Bestyrelser udpeget af ministerierne står for tilskuddene. Men bestyrelserne har "kun i begrænset omfang sat klare grønne og økonomiske effektmål".

Hos ministerierne kritiserer Statsrevisorerne, at de ikke i høj nok grad har fulgt op på, om bestyrelserne har lavet opfølgning på tilskuddenes effekt, når det gælder klima og økonomi.

De projekter, der får tilskud, har forskellig karakter. Det kan eksempelvis være projekter, der har sigte på at sikre grøn omstilling af transport- eller energiindustrien.

I december kom det frem, at et projekt med svampebaseret vejbelægning havde fået tilsagn om tilskud, oplyste et af programmerne, der har navnet Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Her blev der også givet tilsagn om tilskud til et projekt, der skal fremme udvikling af flydende bølgekraft.

/ritzau/
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet