STEM-udannelserne oplever øget søgning

I alt har 85.152 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er 1.079 flere end i 2023. Især STEM-uddannelserne oplever vækst. 
8. JUL 2024 8.55

Mere end 85.000 har søgt en plads på en videregående uddannelse. Det er en lille stigning i forhold til 2023. Den generelle stigning i antallet af ansøgninger er båret af, at flere har søgt mod bacheloruddannelserne på universiteterne.

Dykker man ned i tallene, er der blandt andet stigende søgning til uddannelserne inden for STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics) og til ingeniøruddannelserne. Civilingeniør er nu den mest søgte videregående uddannelse, og diplomingeniør ligger nummer fire på listen over mest søgte uddannelser.

- Det er værd at glæde sig over, at der er så mange, der har valgt at søge ind på en videregående uddannelse – blandt andet på STEM- og ingeniøruddannelserne, siger uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M) i en meddeleles, hvor hun dog ærgrer sig over et fald i søgningen til bl.a. pædagog og læreruddannelsen. 

STEM-uddannelserne er nogle af de kompetencer, som er er efterspurgt i den grønne omstilling. Derfor glæder det Dansk Industri (DI), at søgningen til civilingeniøruddannelsen er steget med 11 pct., mens søgningen til diplomingeniøruddannelserne er steget med tre pct.

- Vores virksomheder har brug for specialister fra den allerøverste skuffe, og derfor kan vi heller ikke få armene ned over, at flere søger mod mange af de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. Derfor er det vigtigt, at politikerne sørger for, at der er pladser til alle kvalificerede ansøgere, siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning i DI.

Selvom ansøgertallet er bedre end sidste år, så viser analyser fra DI, at universiteterne får svært ved at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft. Mere end hver tredje danske virksomhed har mangel på medarbejdere som deres største vækstudfordring.

- Mere end fire ud af fem danske tech-virksomheder har udfordringer med at rekruttere it-specialister. Manglen på medarbejdere er så stor, at selv hvis alle kommer ind, vil det langt fra kunne mætte det sultne erhvervsliv.

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet