Stort energisamarbejde i Trekantsområdet skal skabe PtX-økosystem

Et nyt offentligt-privat samarbejde mellem syv kommuner i Trekantsområdet og 13 virksomheder skal under navnet Triangle Energy Alliance skabe et fælles Power-to-X økosysten.
25. MAJ 2021 9.33

Et nyt og stortanlagt offentligt-privat samarbejde skal forvandle Trakantsområdet til et stort, fælles økosystem indenfor Power-to-X. Syv kommuner i området og indtil videre 13 virksomheder danner sammen det nye Triangle Energy Alliance (TEA), skriver Børsen

Målsætningen er at skabe en forbindelse mellem producenterne af både traditionelle og vedvarende energiselskaber, energinettet, producenter af brint og aftagere af brint i form af fx Shell, Billund Lufthavn, Fredericia Havn og andre transportselskaber, som på hver sin måde kan bruge brinten fra fx Everfuel eller Green Hydrogen Systems. 

Everfuel præsenterede tidligere i maj planer for at opføre et 300 MW elektrolyse-anlæg i Fredericia nær Shell raffinaderiet, som kan bruge det i produktion. HySynergy-projektet består af to faser, hvoraf den første del består af en 20 MW-anlæg.

Everfuel forventer, at kunne påbegynde opførelse af anlægget i tredje kvartal i år, mens man allerede er begyndt at planlægge næste fase, som altså vil føre Power-to-X op i storskala og stå klar i 2024, der skal komme hele regionen til fordel. En tredje fase på 1 GW er desuden allerede på tegnebrættet. 

Everfuel oplyser selv, at de planlægger at investere 1,5 mia. euro i de første to faser af HySynergy-projektet og vil nå en årlig omsætning på 1 mia. euro årligt i salg af hydrogen før 2030.

Foruden de to brint-virksomheder er blandt andre Ørsted, Vattenfall, Cowi, Process Engineering, Airco Process Technology, Nature Energy, Energnist og Trekantområdets Varmetransmissionsselskab også med i samarbejdet.

Unik mulighed med infrastruktur

Trekantsområdet har en unik placering og infrastruktur, fortæller den nye bestyrelsesformand i Triangle Energy Alliance Christian Motzfeldt til Fredericia Avisen. Der går nemlig masser af tung trafik gennem området, som er et af de områder, der med store gevinster kan udnytte brinten i den grønne omstilling. 

– Mit succeskriterie er hurtigt at få kortlagt de mange potentielle synergigevinster, der kan udløses på kort og mellemlangt sigt i Trekantområdet og få dem drøftet i Alliancen, så de kan blive omsat i konkrete investeringsplaner blandt deltagerne i Alliancen. Det har vi helt unikke forudsætninger for at lykkes med i Trekantområdet, siger bestyrelsesformand Christian Motzfeldt og tilføjer:

- Vi har et stort raffinaderi, der producerer omkring halvdelen af alle drivmidler til dansk transport. De har sat sig for at investere solidt i grøn omstilling af brændstoffer, så den kapacitet, der i dag bruges på forarbejdning af gas og olie fra Nordsøen, kan bruges på den grønne energi. Vi har en havn, der er er bygget til udskibning af brændstoffer, vi har nogle af landets førende virksomheder inden for brintproduktion og elektrolyseudstyr, nemlig Everfuel og Green Hydrogen Systems. Vi kan få adgang til grønt kulstof fra Nature Energys biogasproduktion i Trekantområdet og vi har Ørsteds store kraftvarmeværk i Skærbæk, hvorfra vi også kan hente grønt kulstof, som i fremtiden kan blive en knap ressource, vi skal udnytte klogt, siger Christian Motzfeldt.

Borgmester i Fredericia Kommune Steen Wrist (S) bliver næstformand i alliancen. Derudover består bestyrelen af Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune, Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart Kommune, Ole Thomsen, Senior Vice President og Head of Bioenergy i Ørsted, Finn Schousboe, Business Manager i Dansk Shell, Sebastian Koks Andreassen, CEO i Green Hydrogen Systems og Jacob Krogsgaard, CEO i Everfuel. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet