Succesrig konference – men en udfordring for kommunikationsmanden
- Sådan en stor konference, og så ender det hele med at dreje sig om en forsker, der bliver nægtet adgang. Martin Næsby, deres direktør var i P1 her i formiddag – og han brugte kun tid på, at forsvare det, siger kommunikationchefen i en større Københavns virksomhed til mig, mens han tilføjer:
- Der er noget, der er gået helt galt med kommunikationen, siger han hovedrystende.
Man fornemmer, det var en opgave som kommunikationsmanden gerne ville have haft. Samtalen var faldet på Offshore Summit, hvor følgende var sket:
Silende regn og bidende kulde – vejrmæssigt kunne Olie Gas Danmark ikke have udsøgt sig et meget ringere vejr til at skifte navn. Stormvejr var der også på Twitter forud for Offshore Summit som konferencen den 1. december hed. En gruppe aktivister fra Scientist Rebellion havde tilmeldt sig konferencen, der var åben for alle for en pris på 600,- kroner. En af dem var RUC-forskeren Laura Horn.
Dagen inden konferencen havde forskeren dog modtaget en afvisning af sin tilmelding. Det samme havde seks personer tilknyttet aktivistgruppen. Ordlyden i afvisningen var:
Kære Laura,
Vi kan se, du har tilmeldt dig vores Offshore Summit i DR Byen d. 1.12. Vi byder dialog velkommen, når omstillingen af vores energisystemer skal diskuteres. I lyset af den seneste tids begivenheder skal vi med beklagelse meddele, at din deltagelse til vores konference er afvist.
Med venlig hilsen
Olie Gas Danmark
Hvilke begivenheder, der er tale om, står hen i det uvisse, og forskeren luftede også sin utilfredshed med afvisningen tydeligt på den sociale platform. Inden konferencen kl. 13 forsøgte jeg via mail, sms og adskillige telefonopkald af få en kommentar fra Laura Horn. Men forskeren ringede aldrig tilbage, så meldte en ven af Laura Horn sig i telefonen.
Olie Gas Danmark havde ændret mening og inviteret Laura Horn til at deltage i en paneldebat, men hun havde ikke haft mulighed til at forberede sig, og hendes datter havde været nærkontakt til en coronasmittet. Sådan lød forklaringen på, hvorfor hun ikke kunne deltage i den sene invitation. Vennen lovede dog, at Laura Horn og han selv ville være at finde udenfor DR Koncerthuset .
Ved ankomsten til DR Byen var der umiddelbart kun talstærkt politi til stede ved døren. Området blev patruljeret af politi i civil Folkevogns Transporter med tonede ruder af betjente i uniform. Først da jeg er kommet forbi navne og coronapas-tjekket, hører jeg inde i bygningen, at aktivisterne havde søgt ly for regnen ved en container-cafe i nærheden. Antallet af politibetjente overgik med sikkerhed antallet af aktivister, så meget var det ingen tvivl om.
Alle blev ledt direkte til garderoben, for jakker, tasker og alt unødigt skulle afleveret her.
Sandwich, vand og kaffe var allerede klar til forsamlingen af overvejende midaldrende gråsprængte mænd nærmest uniformeret i jakkesæt og åbenstående skjortekraver.
Den velplanlagte konference
Midt i min humussandwich kommer næstformand i Olie Gas Danmark Anders Benfeldt forbi. Adspurgt fortæller han, at Laura Horn er blevet inviteret til at deltage i en paneldebat, men hun desværre ikke kunne komme.
Konferencen bliver ringet ind, lidt som en anden koncert – men man skal ikke tage fejl. Det er en meget velplanlagt konference, som begynder. Sikkerhedsbriefingen på engelsk, efterfulgt af Olie Gas Danmark direktørs Martin Næsbys velkomst, der giver ordet videre til den forhenværende DR2 Deadline vært Nynne Bjerre Christensen, der skal moderere gennem dagens oplæg og paneldebatter.
Også bag i lokalet virker maskineriet som et schweizisk urværk. Video og lydoptagelser sammen med en fotograf dokumenterer, hvad der foregår. Efter en uge kommer bliver hele konferencen tilgængelig på nettet.
Olie Gas Danmark skifter navn
Det har længe været kendt, at Olie Gas Danmark stod foran et navneskift, for brancheorganisationen har høje forventninger til carbon capture og storage som fremtidens forretningsmulighed for medlemmerne. CO2’en kræver et nyt navn. Det er allerede en besluttet sag, at CO2-lagring i udtømte olie-gasfelter på Nordsøen skal være en måde for Danmark at nå sit 2030 klimamål om en 70 pct. reduktion af CO2-udledningen. Næstformand Anders Benfeld fik æren af at offentliggøre det nye navn.
- Olie Gas Danmark bliver til Dansk Offshore. Det er platformen for en industri i forandring, for CCS kommer til at være en vigtig del af den grønne omstilling, sagde Anders Benfeldt.
Mens Dansk Offshore sætter sin lid til et nyt væksteventyr med CCS som vigtig del af den grønne omstilling, så kunne energiprofessor fra Aalborg Brian Vad Mathiesen senere gøre klart, at han ikke deler den opfattelse.
- Vi har lavet beregninger, der viser, at CCS slet ikke behøves for at nå regeringens 2030-klimareduktionerne, fortalte professoren, der er en af de mest anerkendte og hyppigt interviewede på energiområdet i de danske medier.
Det var langt fra den eneste gang, at Brian Vad Mathiesen kunne få deltagerne til at spærre øjnene op den dag, for han sagde direkte, at den uåbnede Nordstream 2 er skyld i høje priser på energi i Europa.
Politikerne ved bedre
Ingen sagde direkte, at Brian Vad Mathiesen beregninger var forkerte, når det drejede sig om at nå klimamålene uden CCS.
Men den radikale Rasmus Helveg Petersen, der er formand for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget kom tæt på.
- Vi har brug for CCS for at nå vores 2030-klimamål. Hvis folk er klar til at deponere CO2 i undergrunden, så skal vi levere betingelserne for det. Men det skal ikke være statsstøttet i evig tid, slog Rasmus Helveg Pedersen selvsikkert fast.
- Jeg har ikke set nogle tal endnu, der viser, at vi kan nå klimamålene uden CSS, sagde socialdemokratiske folketingsmedlem Anna Paulin støttende.
Laura Horn sendte en suppelant
Laura Horn kunne have haft muligheden for at blive den tredje kvinde ud af 16 mænd på scenen den dag, men socialdemokraten Anna Paulin og moderatoren Nynne Bjerre Christensen forblev de eneste. Selvom Laura Horn ikke selv tog imod invitationen til at deltage, så sendte hun nemlig i stedet ph.d.-studerende ved Lund Universitet Joachim Peter Tilsted.
Konkret og håndgribelig kritik kom der ikke fra Joachim Peter Tilsted. Der i overordnede linjer kritiserede en manglende handling i forhold en klimaomstillingen. Nynne Bjerre Christensen forsøgte at få et præcist budskab ud af Joachim Peter Tilsted. Det lykkedes ikke for den rutinerede journalist, og hun konstaterede efterfølgende:
- Så fik vi helikopterperspektivet med, sagde hun inden næste paneldeltager fik ordet.
Joachim Peter Tilsted var i debatpanel med tre direktører fra den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen, Thomas Drustrup fra brancheforeningen Plastindustrien og Dansk Offshores Martin Næsby. Måske høstede den ph.d.-studerende intense blikke – men debatten var helt stille og rolig. Og Martin Næsby benyttede sin taletid til at takke Joachim Peter Tilsted for at stille op til debat for Laura Horn med så kort varsel.
Ikke desto mindre manglede Laura Horn i debatten, og den rolle kunne hendes suppleant ikke udfylde.
Først afvise og så invitere?
Efterfølgende møder jeg igen Dansk Offshore næstformand Anders Benfeldt, og han kunne godt forklare, hvorfor aktivisterne og Laura Horn var blevet afvist.
- Vi vil virkelig gerne den konstruktive debat, men samtidig vil vi være kede af, hvis der kom rapelling, bannere eller andet. Det er kun en gang om året, vi holder konferencen, forklarer Anders Benfeldt.
Hvorfor Laura og andre først blev afvist for at blive inviteret senere vil han også gerne svare på.
- Det var måske uheldigt, men jeg er glad for at Joakim kom i stedet for Laura Horn, siger Anders Benfeldt, inden han tager afsked.
En politianmeldelse
I garderoben venter min stadigt halvvåde jakke og rygsæk, som garderobedamen hurtigt får fundet frem. Samtidig ankommer to politibetjente, og den ene går i gang med at optage en anmeldelse fra garderobedamen.
- Ville du kunne kende ham igen, spørger betjenten gentagne gange.
Garderobedamen lyder tiltagende usikker for hver gang hun bliver spurgt, og spørgeriet stopper hurtigt. Betjentene forlader koncerthuset.
- Jeg er ikke sikker på, jeg må udtale mig, så du må hellere spørger min supervisor, siger den ellers snaksalige garderobedamen to gange efter hinanden til mig, da jeg vil vide, hvad der er sket.
Supervisoren vil gerne svare.
- Der var en person, som havde lovlig adgang, der ikke ville aflevere sin jakke i garderoben. Vi kunne se, at han havde et eller andet med, der kunne være et banner eller lignende. Så vi afviste ham.
Så han har intet gjort?
- Nej, det er korrekt. Han har intet gjort, fortæller supervisoren, selvom politiet lige har optaget en anmeldelse på konferencen om manden.
Jeg forsøger igen at få fat på Laura Horn på vejen hjem, men hun svarer stadigt ikke. Så meget er sikkert, jeg ser allerede frem til Offshore Summit 2022. Jeg håber, Dansk Offshore vil invitere Laura Horn igen, for mediebilledet har hun allerede stjålet fra dette års konference, men vi mangler stadigt at høre, hvad hun mener.