Svært at elektrificere danske olieplatforme
Både Equinor og Total har set lyset i at forsøge at koble flydende havvind til deres olie- og gasplatforme for dermed at gøre produktionen af fossile brændstoffer grønnere. Særligt Equinor er langt i bestræbelserne, hvor man er i fuld gang med at udvikle en flydende vindmøllepark til Troll A-platformen.
Et nyt dansk studie har i et feasibility study undersøgt, hvor stort potentialet er for vind- og bølgeneenergi kan kobles til offshore olie- og gasproduktionen. Projektet O/G Decarb viser, at det er muligt at reducere CO2-udledningen med 70 pct. ved hjælp fra vind- og bølgeenergi.
Det er dog muligt at reducere CO2-emissionerne yderligere ved hjælp at at integrere brintproduktion- og lagring, som kan bruges de dage, hvor vinden ikke blæser eller bølgerne står stille.
Studiet viser dog også, at potentialet er begrænset for de danske aktiviteter, fordi de danske platforme er langt ude i Nordsøen og fra eksisterende el-insfrastruktur, som dermed vil øge omkostningerne.
- O/G Decarb-studiet har påvist et potentiale, men også understreget nogle af de tekniske og økonomiske udfordringer ved elektrificering, ligesom konceptet har vist et begrænset potentiale for drift i Danmark. Innovative koncepter som dette er interessante for os, og vi vil fortsætte med at studere elektrificeringsscenarier for DUC-installationerne i vores bestræbelser på at reducere udledningen, siger Kenneth Gaardboe Nielsen, Senior Facilities Engineer, Total E&P Danmark.
Brint kan give konstant forsyning
Studiet belyste desuden muligheden for at tilføje 2-15 pct. brint til den naturgas, der eksporteres til land. Brint i naturgaseksportstrømmen kan reducere CO2-fodaftrykket for den producerede gas, hvilket har vist sig teknisk muligt, men begrænses af nuværende lovgivning.
Projektet er baseret på Floating Power Plants kombineret vind- og bølgeteknologi, som rummer en 9,5 MW vindmølle, et 2 MW bølgekraft-anlæg, og et eksportnet integreret i en stabilt flydende platform, der desuden kan huse brintsystemerne.
Integrationen af brint i et offshore el-system kan være nøglen til at sikre en konstant forsyning af vedvarende energi.
- Dette projekt har leveret reel innovation og nye løsninger. Det har vist potentiale til at forsyne offshore olie- og gasplatforme gennem en pålidelig, vedvarende energikilde. Det har vist, at brint er en vigtig lagringsmulighed og at overskydende brint kan eksporteres til land og give grønnere gas onshore, siger Energy Cluster Denmarks administrerende direktør, Glenda Napier.
Energy Cluster Denmark har faciliteret studiet med en projektgruppe bestående af Floating Power Plant, DHRTC Centre for Oil and Gas – DTU, Hydrogen Valley, DTU Wind Energy, TechnipFMC og Total E&P Denmark har støttet projektet med offshore driftsdata fra Harald-feltet.
esl