Sverige: Fossilfri stålproduktion klar til næste skridt
HYBRIT-initiativet er et samarbejde mellem SSAB, LKAB og Vattenfall. Projektet er klar til at tage næste skridt mod en fremtid uden fossile brændstoffer. Efter seks års intensiv forskning og udvikling viser resultaterne, at fossilfri stålproduktion kan skaleres op til industriel skala.
Det skriver Vattenfall i en pressemeddelelse.
HYBRIT-projektet har udviklet en ny teknologi, der erstatter brugen af kul og koks i stålproduktionen med fossilfri brint og elektricitet. Denne nye metode har potentialet til at reducere Sveriges samlede CO2-udledning med over 10 pct., da den næsten helt stopper for udledningen af kuldioxid fra stålproduktionen.
– Vi er nu klar til at implementere processen i industriel skala, siger Martin Pei, der er teknologidirektør hos SSAB og tilføjer:
– Takket være de vellykkede resultater fra pilotprojektet er vi godt på vej til fundamentalt at ændre jern- og stålindustrien.
Indtil videre har HYBRIT produceret over 5.000 tons fossilfrit jern ved hjælp af deres pilotanlæg i Luleå. Flere store virksomheder, herunder Volvo Group og Epiroc, har allerede taget det fossilfri stål i brug i køretøjer og andre produkter, hvilket viser en stigende interesse for den nye teknologi.
Næste fase i projektet omfatter opførelsen af et demonstrationsanlæg i Gällivare, som skal bane vejen for fuld industriel produktion af fossilfrit stål. Samtidig vil pilotprojektet til lagring af fossilfri brint i Svartöberget i Luleå fortsætte frem til 2026.
– Vores højkvalitets jernmalm kombineret med god adgang til fossilfri energi giver unikke muligheder for at etablere en konkurrencedygtig værdikæde for fremtidens fossilfri jern- og stålproduktion, siger Jenny Greberg, der er vicepræsident for teknologi hos LKAB.
Resultatet af samarbejder vækker i den grad også glæde hos energiselskabet Vattenfall.
– Det er meget glædeligt at se de positive resultater af vores målrettede samarbejde, partnerskab er en opskrift på succes. Næste skridt er at skalere op til industriel skala, hvor fossilfri elektricitet og brint muliggør overgangen til en fremtid, hvor det er muligt for alle at transportere, producere og leve fossilfrit, siger Andreas Regnell, der er chef for strategisk udvikling hos Vattenfall.
Projektet er blevet støttet af EU's Innovationsfond og er en del af det europæiske IPCEI-projekt Hy2Use, som involverer flere lande og projekter for at fremme en hurtig grøn omstilling og styrke Europas industrielle konkurrenceevne.
jel