Tårnproducent: Vi skal ikke begå samme fejl en gang til
Det buldrer derudad hos producenten af vindmølletårne Welcon i Give. Byggeriet af tre nye fabrikshaller på 30.000 kvm til en pris på 800 mio. kr. er i fuld gang. Udbygningen gør, at der kan blive lavet tårne med en diameter på op til ti meter.
- Det er ikke mere end et år siden, vi sagde: Vi har den fabrik, som vi skal have i fremtiden, fortæller Welcons CEO Jens Pedersen.
Selvom udviklingen går rivende stærkt, og beslutningen om udbygningen af 150GW efter North Sea Summit for få uger siden i Esbjerg burde være en ekstra grund til at juble, så er der bekymrede miner hos Jens Pedersen.
- Vi er ved at begå samme fejl en gang til i Europa. Først var vi afhængige af olien fra Mellemøsten, nu er vi afhængige af gas fra Rusland. Det samme kan ske en gang til, hvis vi gør os afhængige af, at udbygningen af vind på Nordsøen med komponeter og vindmøller fra Asien herunder specielt Kina. Vind er blevet kritisk infrastruktur, så vi skal have mølleproduktionen i Europa, siger Jens Pedersen og fortsætter:
- Hvis ikke der kommer en fælles europæisk lovgivning, som sikrer, at produktionen kommer til at foregå her i EU, så varer det ikke længe inden, der ikke er en vindmølleindustri mere i Europa. Vi som industri vil ikke være protektonistiske, men det er svært, når de kinesiske producenter får statssubsidier. Lad os konkurrere på lige vilkår.
En af de få med overskud
Welcon er en virksomhed med overskud, men det er et særsyn i branchen.
- Vi er en af de ganske får europæiske tårnproducent med overskud. Og der er generelt ingen, der rigtigt tjener penge i den europæiske vindmøllebranche. Priserne bliver presset af kinesiske producenter, der modtager statssubsidier. Vi vil gerne konkurrere på lige vilkår, siger Jens Pedersen, selvom Danmark er et meget løntungere land end konkurrenterne i Fjernøsten.
Welcon satser nemlig allerede på automatisering i produktionen, der kører 24 timer i døgnet seks dage i ugen med 650 medarbejdere fra ikke færre end 14 forskellige lande. Selvom der i EU er blevet indført en importtold på tårne fra Kina, så er det ikke nok til at stoppe udviklingen.
- Det er kun et spørgsmål om tid, inden de kinesiske producenter flytter deres fabrikker til Vietnam, Malaysia eller andre lande i området. Hvis konkurenternes priser er 20 pct. under vores – så er det deres tårne, der bliver valgt, uanset om vi har en bedre kvalitet, fortæller Jens Pedersen.
Sådan gik det solcelleproducenterne
Det er dog ikke kun en kritik af vindmølleproducenterne, for der er et generelt prispres, og det kommer et andet sted fra. Konsekvenserne af, at der ikke bliver tjent nok på at producere vindmøller, kan blive store, lyder det fra Jens Pedersen.
- Tidligere var der en europæisk solcelleindustri. Det er der ikke mere nu, for kineserne har udkonkurreret den. Det samme kommer til at ske, hvis ikke, der kommer en lovgivning, der sikrer, at hele værdikæden i den europæiske vindmølleindustri kommer til at tjene penge. Ellers er det, produktionen forsvinder til Kina. Så forsvinder arbejderpladserne, samtidig bliver Danmark og EU afhængige af Kina, som vi er det nu med Rusland, og tidligere var det af mellemøsten, siger Jens Pedersen.
Sikkert er, at Kina ikke er et demokrati, og der til stadighed kommer en truende retorik og aggressioner fra landet mod Taiwan. Det er en cocktail, der har potentialet til at udvikle sig til en væbnet konflikt eller direkte krig, så Europa og Danmark igen er afhængig af en krigsførende nation.