Total sagsøgt i historisk klimasag i Frankrig
Franske Total er blevet sagsøgt af flere lokale franske myndigheder, 14 byer og NGO'er for deres ansvar i klimaforandringer og deres mangel på handling. Det skriver flere medier, heriblandt The Guardian og EurActiv.
Anklagerne henviser til Paris aftalen, som de mener, at Total ikke lever op til, ligesom man henviser til fransk lovgivnings 'Duty of Vigilance'-lov, som kræver at større franske virksomheder offentliggører planer for, hvordan de vil indføre mål og planer for at undgå krænkelser af menneskerettigheder og overgreb mod miljøet. Og det er netop her, at Total har fejlet, som ifølge anklagerne er ansvarlig for en pct. af verdens udledning af drivhusgasemissionerne.
- Total er lovmæssigt forpligtet til at indentificere farerne ved deres bidrag til global opvarmning og tage de nødvendige værktøjer i brug for at reducere sit CO2-udslip, siger Sandra Cossart, direktør ved Sherpa, som er en NGO.
Det er første gang i Frankrig, at en virksomhed har stået overfor sådanne anklager, og det er derfor uvist hvorvidt sagen kan ende for retten, skriver EurActive France. Total har svaret på anklagerne, at man har handlet i overensstemmelse med lovgivning og at man åben for en konstruktiv dialog.
Man har dog set lignende sager andre steder i verden, hvor private virksomheder og stater hives i retten for ikke at leve op til deres samfundsmæssige ansvar i klimakrisen. Senest har man set sager både i Filippinerne, Tyskland og USA.
I Holland har en række klimaaktivister for nyligt vundet en sag mod staten, hvor det blev afgjort, at Holland som stat ikke havde høje nok klimaambitioner - og derfor ikke gjorde nok for at beskytte sine borgere.
Total købte i 2018 Maersk Oil for 47 mia. kr.